Publicerad den

Spikpistol – Batteri, tryckluft eller gas?

Val av spikpistol

En bra spikpistol kan vara ett fantastiskt verktyg som både underlättar arbetet samtidigt som du sparar tid. Men vilken spikpistol ska man välja? Här går vi igenom för- och nackdelar med olika typer av spikpistoler.

Som med många andra verktyg finns det olika alternativ när det gäller spikpistoler. Här har vi valt att fokusera på skillnader mellan batteridrivna, tryckluftsdrivna och gasdrivna spikpistoler.

Batteridrivna spikpistoler

Det blir allt mer vanligt med batteridrivna spikpistoler. En stor fördel med batteridrift är mobiliteten. Du behöver inte ta hänsyn till eluttag eller annat bränsle. Nackdelen med batteridrivna alternativ är dels batteritiden. Kostnaden för batterier kan också vara hög om du inte redan har ett kompatibelt alternativ. 

Tryckluftsdrivna spikpistoler

Även om det blir vanligare med batteridrift är det många som föredrar tryckluft när det gäller spikpistoler. Det finns också många alternativ när det gäller tryckluftsdrivna spikpistoler. En stor fördel med tryckluft är kraften. Just kraften i en tryckluftsdriven spikpistol gör att många föredrar detta alternativ för exempelvis stomspikning och takläggning. En nackdel är den begränsade mobiliteten samt att du behöver investera i en kompressor om du inte redan äger en.

Gasdrivna spikpistoler

Utöver batteri- och tryckluftsdrivna spikpistoler finns det även en del gasdrivna alternativ. Gas är inte det vanligaste kraftmedlet men kan vara praktiskt. Du monterar helt enkelt en gaspatron i spikpistolen och sen är det bara att köra. Så länge du har gaspatroner tillgängliga är detta ett bra sätt att undvika produktionsavbrott. Även mobiliteten är bättre än exempelvis hos ett tryckluftsdrivet alternativ.

Vanliga frågor om spikpistoler

För dig som fortfarande är lite osäker kring vilken typ av spikpistol som passar dig bäst har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om spikpistoler.

Vilka märken är bra när det gäller spikpistoler?

När det gäller batteridrivna spikpistoler märks framför allt de stora tillverkarna som exempelvis DeWalt, Makita och Milwaukee. För tryckluftsdrivna alternativ ser det lite annorlunda ut. Där dominerar märken som exempelvis Senco och Basso.

Hur mycket kostar en spikpistol?

Det beror helt på vilken typ av spikpistol du har behov av. Det finns billigare alternativ för cirka 1 000 kr. Dessa är dock oftast relativt svaga och kommer inte klara av tuffare uppgifter. Vill du ha en riktigt bra spikpistol får du räkna med att betala betydligt mer.

Hur mycket kostar en kompressor till en spikpistol?

Om du är intresserad av en tryckluftsdriven spikpistol kommer du behöva en kompressor. Även priset på en kompressor kan variera en hel del. Främst beroende på dess storlek. Men även om det kan kosta en del är en kompressor ett hjälpmedel du potentiellt kan använda till många andra verktyg.