Kontursåg – Bäst i test

En bra kontursåg kan vara det perfekta verktyget för det lite finare arbetet med både trä, plast och metall. Alternativen vi presenterar här har på olika sätt utmärkt sig i omdömen, recensioner och tester av kontursågar.

  • Rekommenderad
Kontursåg bäst i test
Einhell TC-SS 405 E
  • Populär
Populär kontursåg och figursåg
Dremel MS20-1/5
  • Premium
Bästa konursågen
Luna BSS 460

Kontursågar utifrån test och omdömen

Det finns inte ett obegränsat utbud av olika kontursågar. Det har således inte genomförts några större tester där flera modeller jämförs mot varandra. Ingen kontursåg har heller fått utmärkelsen “bäst i test” av någon större oberoende aktör. Däremot finns det mängder av entusiaster som publicerat tester och recensioner av specifika kontursågar. Dessa, tillsammans med kundomdömen, har legat till grund för urvalet vi presenterar här.

Einhell TC-SS 405 E

Einhell TC-SS 405 E

Drivkälla: El 230V Effekt: 0.12 kW Kaphöjd vid 90°: 52 mm Kaphöjd vid 45°: 20 mm Slagfrekvens (växel 1): 400 – 1600 /min Slaglängd: 14 mm Suganslutning: 36 mm Utladdning: 406 mm Mått arbetsbord: 408 x 250 mm Lutning, bord: 45° Vikt: 14 kg

När det kommer till kontursågar sticker Einhell TC-SS 405 E verkligen ut ur mängden. Med sina robusta specifikationer och imponerande funktioner har denna modell blivit en favorit bland både hantverkare och DIY-entusiaster.

Först och främst, dess kraftfulla motor säkerställer en effektiv och jämn prestanda vid alla tillfällen. Den är även utrustad med praktiska funktioner som en blow-off-funktionen som håller arbetsstycket fritt från spån och en dammutsugsadapter. För dem som stöder precision, ger Einhell TC-SS 405 E den önskade noggrannheten tack vare det lutningsbara arbetsbordet och lättlästa skala.

Det bör dock nämnas att som med alla verktyg, kan det krävas en viss inlärningskurva. Nybörjare kan behöva lite tid att vänja sig vid alla funktioner. Men med lite tålamod, blir man snabbt bekant med dess fulla potential.

Vid vår genomgång av olika recensioner och omdömen framkommer det att Einhell TC-SS 405 E oftast överträffar användarens förväntningar. Den får pluspoäng för prisvärdheten och hållbarheten och rekommenderas exempelvis av Gör Det Själv. De anser att den är prisvärd och har alla viktiga funktioner som du förvänta dig av en bra kontursåg.

Det finns dock en negativ aspekt att beakta. En del användare har rapporterat att instruktionsmanualen kan vara något svårtolkad. Det är därför rekommenderat att söka externa källor för en mer ingående förståelse. Ett tips är att söka på YouTube där det finns mängder av tips och instruktioner från diverse entusiaster.

Slutsatsen är tydlig: Einhell TC-SS 405 E är ett utmärkt val för såväl proffs som ambitiösa hemmafixare. Den kombinerar pålitlighet med avancerade funktioner i en kompakt design. Så oavsett om det är för detaljerat hantverk eller större projekt, passar denna maskin perfekt för uppgiften. I slutändan står Einhell TC-SS 405 E som ett bevis på att kvalitet och prisvärdhet kan gå hand i hand när det gäller kontursågar.

Som du kan förvänta dig från Einhell så fungerar denna såg perfekt direkt ur lådan. Bladbyte är enkelt och den skär lövträ exakt och enkelt. Mycket användbart verktyg för modelltillverkare.

Gavin, Amazon

Aktuella priser

Dremel MS20-1/5

Dremel MS20-1/5

Märkeffekt: 70 W Spänning: 220 – 240 V Varvtal utan belastning: 1500 – 2250 rpm Ljudtryck: 77,5 dB(A) Ljudeffekt: 88,5 dB(A) Vibrationer: 9,3 m/s² Vikt: 1,1 kg Längd: 40 cm

Kontursågen Dremel Moto-Saw MS20-1/5 framträder som ett mycket bra alternativ för dig som söker efter en prisvärd modell. Med sin kompakta design och enastående prestanda erbjuder denna kontursåg en unik lösning som få alternativ kan mäta sig med. Dess precision är exemplarisk, vilket intygats i flertalet oberoende omdömen och recensioner.

Ett av de mest framstående dragen med Dremel Moto-Saw är dess variabla hastighetsinställningar. Detta möjliggör anpassningar för diverse material och projekt, från trä till plast. Dessutom kan den användas både stationärt och handhållet, vilket ger ökad rörlighet och flexibilitet vid arbetet.

Dock, ingen produkt är perfekt. En mindre kritik som framkommit är att maskinens ljudnivå kan uppfattas som hög vid vissa inställningar. Det kan vara bra att vara förberedd med hörselskydd, speciellt vid längre arbetspass. Från vissa omdömen går det även att konstatera att det finns flera användare som upplever denna kontursåg som “lite plastig”.

När det kommer till användargrupper är Dremel MS20-1/5 idealisk för både nybörjare och erfarna hantverkare. Dess användarvänlighet tillsammans med dess höga prestanda gör den till en attraktiv investering för alla som behöver en pålitlig och relativt billig kontursåg.

Dremel MS20-1/5 imponerar inte bara genom sina specifikationer utan även genom sin praktiska funktion i verkstaden. För de som söker en balans mellan kvalitet och pris är detta definitivt ett förstahandsval.

Mycket bra för alla hobbybyggare. Lätt att använda!

Sven-Erik, TrustPilot

Aktuella priser

Luna BSS 460

Luna BSS 460

Motorspänning: 230 V, 50 Hz Antal faser: 1-fas Motoreffekt: 0,12 kW Bladlängd: 130 mm Sågdjup: 65 mm Sågbladets hastighet: 700 slag/min 1400 slag/min Slaglängd: 20 mm Avstånd sågblad-stativ: 460 mm Vikt: 28 kg Lutbart sågbord: 45°

Luna BSS 460 kontursåg har blivit en favorit bland hantverkare och erfarna hobbyister. Dess noggranna precision kombinerat med överlägsen effektivitet gör den till en standout i kategorin kontursågar.

Luna BSS 460 utmärker sig primärt med dess stabila konstruktion och användarvänlighet. Robustheten i maskinen garanterar långvarig prestanda. Hela sågen, inklusive sågarmen och sockeln, är av kraftig gjutjärnskonstruktion.

Några specifikationer som är värda att nämna inkluderar dess höga skärhastighet och den anpassningsbara bladhastigheten. Dessa egenskaper gör att användaren kan anpassa sig efter materialet som bearbetas, vilket ger optimala resultat varje gång.

Något vi känner är viktigt att påpeka är att detta trots allt är en väldigt dyr kontursåg. Är du osäker på hur mycket användning du kommer att ha av en kontursåg kan det eventuellt vara bättre att börja med ett billigare alternativ. Med det sagt anser vi att Luna BSS 460 kontursåg primärt lämpar sig för erfarna användare eller personer som vet att de kommer ha ett kontinuerligt behov av en kontursåg.

Aktuella priser

Vanliga frågor om kontursågar

Nedan har vi sammanställt våra svar på några av de vanligare frågorna om kontursågar.

Källor & test – Kontursåg

Nedan har vi listat ett par exempel på de källor vi använt oss av för denna guide. Avsaknaden av tester, och därmed modeller som utsetts till “bäst i test”, har inneburit att vi behövt förlita oss på omdömen och recensioner i större utsträckning. 

  • Gör Det Själv – Genom åren har Gör Det Själv genomfört mängder av bra tester av olika sågar. Det har dock inte genomfört något test av kontursågar ännu. Däremot har de mycket information om denna såg och dess potentiella användningsområden. I en av deras artiklar rekommenderar de kontursågen Einhell TC-SS 405 E som en bra “instegsmodell”.
  • Omdömen – Just kontursågen är lite av en “nischsåg”. Trots detta så finns det relativt gott om omdömen av de bästa alternativen på marknaden idag. För just omdömen har Amazon och TrustPilot varit våra primära källor.
  • YouTube – För recensioner av specifika kontursågar har YouTube varit en viktig källa. Ett exempel är FloweringElbows tuffa test och recension av Dremel MS20-1/5. Du kan ta del av hans slutsatser nedan.
Skribent
Foto av författare
Mathias Lundgren
Mathias Lundgren började sin yrkesbana som mekaniker, en roll som lade grunden för hans livslånga passion för bilar. Med åren växlade han spår från verkstaden till skrivbordet och är idag en uppskattad skribent för flera framstående e-handelsbutiker.