Kontursåg

KontursågAtt äga en bra kontursåg är inte sällan en absolut nödvändighet för många finsnickare. Kontursågen används för precisionssågning och en bra kontursåg går att använda till att såga trä, plast och andra material. En riktig kontursåg ska även gå att använda både i ett stationärt läge och ett handhållet läge.

Hur fungerar en kontursåg?

Alla har inte sett en kontursåg och dess användningsområden. I videon nedan får du snabbt introduktion till denna populära såg.

Andra typer av sågar

 

Vad är en kontursåg?

Kontursågar finns både i manuella och maskindrivna samt stationära och handhållna varianter och används ofta för hantverksarbeten och liknande som kräver hög precision. I och med användningsområdet är kontursågens klinga smalare än ett typisk sågblad och därför olämplig för grova sågarbeten. Maskindrivna kontursågar låter dig justera sågbladets varvtal.

Vad används en kontursåg till?

Kontursågar används ofta för hobby- och finsnickeri, exempelvis för att såga detaljerade konturer i trä- och plywoodskivor. Med en kontursåg kommer du åt att såga i tighta vinklar och oregelbundna mönster. Kontursågar passar därför utmärkt för att göra bland annat dekorativa trädetaljer och paneler.