Batterimotorsåg – Bäst i test

Batteridrivna motorsågar har under senare år snabbt ökat i popularitet. Här tittar vi närmare på några tidigare testvinnare och reder ut vad du bör granska innan du köper en så kallad batterimotorsåg.

  • Bäst i test
Batteridriven motorsåg bäst i test
Makita DUC303Z
  • Testvinnare
Test batterimotorsåg
Husqvarna 120i
  • Stark
Stark batteridriven motorsåg
EGO Power CS1400E

Batteridrivna motorsågar utifrån test och omdömen

Urvalet av de batteridrivna motorsågar vi presenterar här grundar sig primärt i olika tester, kundomdömen och våra egna erfarenheter. Några alternativ har fått utmärkelsen “bäst i test”. Dessvärre behöver det inte betyda att det är det bästa alternativet för just dig. Vi rekommenderar starkt att genomföra research och kartlägga sina behov innan man går vidare och köper en batterimotorsåg. Vår förhoppning är att vi genom denna guide kan assistera dig en aning.

Makita DUC303Z

Makita DUC303Z

Svärdstorlek: 300 mm Kedjehastighet: 20 m/sek Delning: 3/8 ” Gauge: 1,1 mm Antal drivlänkar: 46 Behållare för kedjeolja: 0,2 L Spänning: 2×18 V Ljudeffektnivå: 100,4 dB(A) Ljudtrycksnivå: 87,7 dB(A) Buller mättolerans (K-faktor): 2 dB(A) Vibrationsnivå: 5,3 m/sek² Vibrationstolerans (K-faktor): 1,5 m/sek² Vikt med standardbatteri: 5,1 kg Mått (LxBxH): 723 x 215 x 235 mm

Makita DUC303Z framträder som en beundransvärd aktör på marknaden för batteridrivna motorsågar. Med en imponerande balans mellan kraft och effektivitet, uppfyller denna modell förväntningarna för både professionellt arbete och entusiastiska hemmafixare.

Baserat på genomförda tester skär Makita DUC303Z med precision och uthållighet. Med en kraftfull borstlös motor och ett 30 cm långt svärd hanterar den de flesta trädgårdsprojekt med lätthet. En viktig specifikation är den justerbara kedjespänningsmekanismen, vilket säkerställer optimal skärprestanda under olika arbetsförhållanden.

Dessutom skryter denna modell med dubbla batteriportar, vilket inte bara ger längre driftstid, men även en jämn fördelning av energiförbrukningen. Detta, i kombination med dess låga vikt, gör det enkelt att arbeta med sågen över längre perioder.

Dock, som med alla verktyg, är det viktigt att nämna några områden för förbättring. Vissa användare har rapporterat att kedjeoljesystemet ibland kan vara lite inkonsekvent. Men trots denna mindre nackdel kompenserar dess andra framstående egenskaper väl.

För vem passar då Makita DUC303Z? Med tanke på dess prestanda och design är denna motorsåg särskilt lämplig för dig som söker en pålitlig partner för trädgårdsarbete och mindre skogsprojekt.

Makita DUC303Z erbjuder en imponerande kombination av styrka, hållbarhet och användarvänlighet. Trots mindre förbättringsområden, står den som ett robust och pålitligt verktyg, och det är utan tvekan värt övervägande för den medvetna konsumenten. Det är inte bara vi som gillar denna batterimotorsåg. Även Råd & Rön har uppmärksammat Makita DUC303Z i deras tester av batteridrivna motorsågar. Där har den tidigare fått utmärkelsen “bäst i test” men tappade till andraplatsen när de uppdaterade deras test under 2023.

Smidig motorsåg med relativt låg vikt och bra kraft och balans. Något otydlig instruktion för hur mekanismen för kedjespänning fungerar och den kräver lite finlir för att få till. Räcker gott till fällning av mindre träd och vedkap med mera.

Kristofer, GardenStore

Aktuella priser

Husqvarna 120i

Husqvarna 120i

Svärdlängd: 12″ Spänning: 36 V Batterityp: Li-Ion Vikt: 2.95 kg Oljetank – volym: 0.20 l Oljepump – kapacitet max: 6.5 ml/min Oljepump – kapacitet min: 3.5 ml/min Ljudeffektnivå, garanterad LWA i dB(A): 101 dB(A) Ljudemissionsmått: 98 dB(A) Ljudtrycksnivå vid användarens öra, dB(A): 88 dB(A) Ekvivalent vibrationsnivå främre handtag: 2.64 m/s² Ekvivalent vibrationsnivå bakre handtag: 2.76 m/s²

Svenska Husqvarna, känt för sina hållbara och högpresterande verktyg, levererar återigen med sin 120i motorsåg. Baserat på omfattande tester och analyser sticker denna modell ut som en favorit inom sin kategori. Exempelvis utsågs den till “bäst i test” av Aftonbladet.

En av de mest framträdande egenskaperna är motorsågens batteridrift. Den använder ett effektivt litiumjonbatteri, vilket garanterar längre driftstid och snabb uppladdning. Dessutom, med en motorsågs vikt på bara 2,7 kg (utan skärutrustning och batteri), erbjuder den optimal användarkomfort. Lätt att bära, lätt att hantera.

Husqvarna 120i har också en intuitiv start/stopp-knapp, vilket gör den särskilt användarvänlig. Med en kedjehastighet på 11,5 m/s, klarar den av de flesta uppgifter runt hemmet med lätthet.

Men, som med alla verktyg, finns det rum för förbättring. Vissa användare har rapporterat att den kan ha svårt med mycket tjocka grenar eller stockar, vilket begränsar dess användningsområde något. Detta betyder inte att den saknar kraft, utan snarare att den är designad med den genomsnittliga hushållsanvändaren i åtanke.

Därför passar Husqvarna 120i utmärkt för hemmafixaren eller den entusiastiske trädgårdsmästaren. Den är idealisk för lättare trädbeskärning och andra trädgårdsuppgifter.

Sammanfattningsvis, när det kommer till pålitlighet, design och prestanda, är Husqvarna 120i svår att slå. Trots sina begränsningar i kraftigare arbete, förblir den en stjärnspelare för den genomsnittlige användaren. Utifrån gjorda tester och samlade åsikter, förtjänar denna motorsåg definitivt övervägande för de som behöver ett lättanvänt batteridrivet verktyg i trädgården.

Aktuella priser

EGO Power CS1400E

EGO Power CS1400E

Svärdlängd: 35 cm Spänning: 56 V Energikälla: Batteridriven Bladmodell: 350 mm Oregon Kedjetyp: Oregon-90PX Obelastat varvtal: 6300 rpm Antal kap vid 2/4/5/6/7,5 Ah: 100/240/300/360/450 st kap Oljetankvolym: 150 ml Vikt utan batteri: 3,8 kg

EGO Power CS1400E markerar en ny tid inom trädgårdsverktyg. Med sin kraftfulla teknik och hållbara design, står den ut som en pålitlig assistent för trädgårdsentusiaster.

Utifrån omfattande tester utmärker sig denna motorsåg med sin effektiva batteridrift. Den erbjuder bekvämligheten av sladdlöst, samtidigt som den bibehåller en stark prestanda som kan jämföras med traditionella bensindrivna modeller. Den innovativa borstlösa motorn ger både längre livslängd och bättre effektivitet.

En viktig specifikation att notera är dess svärdlängd på hela 35 cm, vilket erbjuder en bra balans mellan manövrerbarhet och skärkapacitet. Dessutom, tack vare den vattenresistenta konstruktionen, kan CS1400E hantera våta förhållanden utan problem.

Men, som med alla produkter, har CS1400E några områden för förbättring. Vissa användare kan finna att batterilivslängden, trots dess överlägsenhet jämfört med konkurrerande modeller, inte är tillräcklig för riktigt långvariga arbetspass. Detta kan lösas med ett extra batteri, men det är en extra kostnad att beakta.

För vem passar då denna motorsåg? Den riktar sig mot både proffs och hobbysågare. För den seriöse trädgårdsmästaren som vill ha en kombination av prestanda och portabilitet, är detta ett utmärkt val.

Sammanfattningsvis tar EGO Power CS1400E trädgårdsarbete till en ny nivå. Den kombinerar bekvämligheten av batteridrift med den kraft och prestanda som förväntas av ett toppklassigt verktyg. Trots några mindre brister, levererar denna såg konsekvent och imponerar i många aspekter. Den rekommenderas varmt för de som söker det bästa inom modern trädgårdsteknologi.

Aktuella priser

Vanliga frågor om batteridrivna motorsågar

Numera är det nästan vanligast med batteridrift för många olika typer av sågar. Exempelvis är det väldigt vanligt när det gäller sticksågar och cirkelsågar. När det gäller just motorsågar är det dock fortfarande vanligt med bensindrivna alternativ. Just därför är det inte ovanligt med många frågor och funderingar när det gäller batterimotorsågar.

Källor & test – Batterimotorsåg

Som tidigare nämnts grundar sig vårt urval av modeller i tester av motorsågar och omdömen från användare. Nedan har vi listat några exempel på dessa tester och andra bidragande källor.

  • Råd & Rön – Råd & Rön har kontinuerligt uppdaterat sitt test av batteridrivna motorsågar. Makita DUC303Z har tidigare utnämnts till “bäst i test” men har nu förlorat förstaplatsen till Meec Kedjesåg Multiseries 40V. Du kan ta del av deras kompletta test av 19 olika modeller här.
  • Bäst-i-test.se – Den oberoende sajten Bäst-i-test.se har genomfört ett större test av motorsågar. Både bensin- och batteridrivna alternativ. I deras test får bland annat Husqvarna 120i positiva omdömen för sitt enkla underhåll och måttliga ljudnivå. Du kan läsa deras kompletta test här.
  • Omdömen – Utöver tester av batterimotorsågar har vi kontrollerat mängder av användaromdömen. Våra primära källor för omdömen har varit Amazon och TrustPilot.
  • YouTube – För lite grundligare recensioner av specifika modeller har YouTube varit en bidragande källa. Ett exempel är Daniel Woodells recension av Husqvarna 120i. Du kan se den kompletta recensionen nedan.
Skribent
Foto av författare
Lasse Arvidsson
Lasse, en pensionerad snickare med ett helt yrkesliv bakom sig, är en skattkista av kunskap när det gäller verktyg och byggmaterial. Sedan pensioneringen har Lasse kanaliserat sin passion för hantverk genom att dela med sig av sina erfarenheter och expertomdömen om olika verktyg och varumärken.