Multimeter – Bäst i test

En digital multimeter kan vara ett extremt användbart verktyg för elektriker, eltekniker och ambitiösa hemmafixare. Därför har vi här samlat några av de bästa alternativen som fått väldigt höga betyg från användare.

  • Vårt val
Multimeter bäst i test
Fluke 115 EUR
  • Populär
Digital multimeter
Extech EX355
  • Prisvärd
Prisvärd multimeter
Schneider IMT23102

Multimetrar utifrån test och omdömen

Att hitta den bästa multimetern kan vara lite komplicerat. Som alltid beror valet på dina unika behov i kombination med vilken budget du har. De alternativ vi presenterar här möter lite olika behov och skiljer sig också en aning åt gällande pris. Vad de har gemensamt är att de fått väldigt goda användaromdömen och positiva recensioner.

Fluke 115 EUR

Fluke 115 EUR

Max spänning mellan terminal och jord: 600 V Strömrusningsskydd: 6 kV topp per IEC 61010-1 600 V CAT III, föroreningsgrad 2 Stapeldiagram: 33 segment, 32 uppdateringar per sekund Användningstemperatur: -10 till +50°C Förvaringstemperatur: -40 till +60°C Batterityp: 9 volts alkaliskt batteri, NEDA 1604A/ IEC 6LR61 Kapacitans: 1000 nF Lo-Z Kapacitans: 1 nF till 500 µF Mått: 167x84x46 mm Vikt: 550 g

Fluke är helt klart en ledande aktör när det gäller produkter inom elektronisk installation, underhåll och precisionsmätning. När det gäller multimetrar har det också många alternativ i sitt sortiment och flera modeller som utsetts till “bäst i test”. Den multimeter vi valt att presentera här är deras 115 EUR. Den primära anledningen till att vi valt just denna modell är dess extremt goda omdömen och recensioner. Exempelvis har den väldigt goda betyg från användare på Amazon.

Fluke 115 EUR multimeter representerar en solid kombination av funktionalitet och användarvänlighet, vilket gör den idealisk för både professionella tekniker och DIY-entusiaster. Dess robusta design och pålitliga prestanda har bekräftats i flera oberoende tester, vilket ger användare en extra trygghet.

En av de mest framträdande egenskaperna är dess mångsidighet. Med kapacitet att mäta spänning, ström och motstånd, uppfyller Fluke 115 EUR behoven hos de flesta användare inom elektronik och elektroteknik. Dessutom är dess förmåga att testa dioder och utföra kontinuitetstest särskilt användbart för felsökning och underhåll.

Noggrannheten är en annan stark punkt. Med en noggrannhet som ofta överstiger användarnas förväntningar, ger den pålitliga och konsekventa resultat. Detta är särskilt viktigt för yrkesverksamma som förlitar sig på exakta mätningar för säkra och effektiva arbetsprocesser.

Det finns dock en nackdel: priset. Fluke 115 EUR är något dyrare än många konkurrerande modeller, vilket kan vara en avskräckande faktor för hobbyanvändare eller dem med en begränsad budget. Men för professionella användare är investeringen ofta värd de extra kostnaderna, tack vare dess hållbarhet och tillförlitlighet.

Även om Fluke 115 EUR är lättanvänd, med en klar och lättläst display, kan den initiala inlärningskurvan vara lite brant för nybörjare. Detta är dock inget ovanligt för en avancerad multimeter och något som de flesta snabbt kommer över.

I sammanfattning är Fluke 115 EUR en utmärkt multimeter för dem som behöver pålitliga, mångsidiga och exakta mätningar. Dess robusta konstruktion och användarvänliga gränssnitt gör den till ett utmärkt val för både professionella och hängivna amatörer. Trots dess något högre pris, erbjuder dess prestanda och tillförlitlighet ett betydande värde för den rätta användaren.

Multimetern fungerar mycket bra! Det ger mig i stort sett allt jag behövde. Den har en fin skärm och bra funktionalitet.

David, Amazon

Aktuella priser

Extech EX355

Extech EX355

Bildpunkter: 6000 Basnoggrannhet: 0,5% Spänningsdetektor: Ja DC/AC Spänning: 0.01mV – 600V DC/AC Ström: 0.1µA – 1000A Mätområde motstånd: 0.1- – 6000M- Kapacitans: 1pF – 6000mF Frekvens: 0.001Hz – 10MHz Temperatur: -40°C till 1000°C Driftscykel: 0.1 till 99.9% Diod test: 3.2V Vikt: 370 g Mått: 175x81x48,5 mm

Extech EX355 är en robust och mångsidig multimeter som vi anser passa utmärkt för både hemmafixare och professionella elektriker. Den utmärker sig med sin exakthet och användarvänlighet när det gäller mätning av kapacitans, frekvens, intermittensfaktor och impedans. Dessutom är dess mätområde för spänning, ström och resistans omfattande, vilket ger användaren stor flexibilitet.

En annan fördel är dess stora, lättlästa display med bakgrundsbelysning. Detta gör det enkelt att avläsa mätvärden även i dåligt ljus. Multimetern har också en robust design med skyddande gummiklädsel, vilket gör den tålig mot stötar och fall.

Till de negativa aspekterna hör att Extech EX355 kanske är något dyrare än andra multimetermodeller på marknaden. Men, med tanke på dess avancerade funktioner och tillförlitlighet, anses priset vara rättfärdigat.

När det kommer till omdömen och recensioner, så har Extech EX355 fått höga betyg för sin precision och hållbarhet. Den rekommenderas ofta av experter för både professionell och hemmabruk.

Sammanfattningsvis är Extech EX355 en utmärkt multimeter för de som söker ett tillförlitligt och mångsidigt mätinstrument. Dess höga prestanda, kombinerat med användarvänlighet, gör den idealisk för både nybörjare och erfarna tekniker.

Aktuella priser

Schneider IMT23102

Schneider IMT23102

Max spänningsmätområde AC: 300 V Max spänningsmätområde DC: 300 V Max strömmätområde DC: 10 A Max strömmätområde AC: 10 A Max resistansmätområde: 2000 Mohm Mätkretskategori: CAT III Skyddstyp: Säkring Höjd: 165 mm Bredd: 85 mm Djup: 39 mm Vikt: 290 g, med batteri

Schneider IMT23102 är enligt oss en mycket prisvärd digital multimeter för både professionella och hobbysysslare. Dess precision och användarvänlighet gör den till en föredragen modell på marknaden. Bland de främsta fördelarna är dess höga noggrannhet i mätningar, vilket är kritiskt för exakta elektriska mätningar. Dessutom är den utrustad med en stor och tydlig display, vilket underlättar avläsning av resultat även i svagt ljus.

En negativ aspekt kan vara dess storlek och vikt. Jämfört med andra modeller kan Schneider IMT23102 uppfattas som något otymplig, vilket kan vara en nackdel för de som behöver en mer portabel lösning. Trots detta är dess robusta konstruktion en fördel för hållbarhet och långvarig användning.

Denna multimeter passar framförallt för professionella elektriker och tekniker som behöver en pålitlig och exakt apparat för komplexa mätningar. Den är även lämplig för engagerade DIY-entusiaster som uppskattar kvalitetsverktyg för sina projekt.

När det gäller specifikationer, står Schneider IMT23102 ut med sin förmåga att mäta spänning, ström och motstånd med hög precision. Den erbjuder även kapacitetsmätning och frekvensmätning, vilket utvidgar dess användningsområden avsevärt. Dess auto-range-funktion är en annan fördel, eftersom den automatiskt justerar mätområdet för att ge optimala resultat.

Tester av Schneider IMT23102 bekräftar dess höga prestanda och tillförlitlighet. I flera oberoende tester har den fått höga betyg för sin noggrannhet och hållbarhet, vilket gör den till ett utmärkt val för både professionella och hobbyanvändare.

Sammanfattningsvis kombinerar Schneider IMT23102 hög kvalitet och mångsidighet, vilket gör den till en utmärkt investering för dem som söker en pålitlig multimeter. Trots sin storlek, kompenserar dess prestanda och funktioner för denna nackdel, vilket gör den till ett värdefullt verktyg i många olika situationer.

Aktuella priser

Vanliga frågor om multimetrar

Har du aldrig använt en multimeter kan det initialt kännas lite överväldigande. Därför har vi här sammanställt våra svar på några av de vanligaste frågorna om detta extremt hjälpsamma mätinstrument.

Källor & test – Multimeter

Vår ambition med denna guide har inte varit att utse en specifik modell som “bäst i test”. Istället har vårt urval primärt styrts av omdömen och recensioner. Bidragande källor för denna information listas nedan:

  • Omdömen – Aktörer som exempelvis Råd & Rön och Gör Det Själv har genomfört en del tester av olika mätinstrument som exempelvis avståndsmätare och väggscanners. När det gäller multimetrar lyser dessa större test tyvärr med sin frånvaro. Så för att få en bättre överblick kring för- och nackdelar med specifika alternativ har vi granskat mängder av kundomdömen. Våra primära källor för omdömen för denna guide har varit Amazon, Prisjakt och TrustPilot.
  • YouTube – Även om vi inte funnit något större test av multimetrar finns det mängder av mindre test och recensioner på YouTube som innehåller värdefull information. Ett exempel är Dan The Automation Mans genomgång och recension av Fluke 115 EUR.
Skribent
Foto av författare
Mathias Lundgren
Mathias Lundgren började sin yrkesbana som mekaniker, en roll som lade grunden för hans livslånga passion för bilar. Med åren växlade han spår från verkstaden till skrivbordet och är idag en uppskattad skribent för flera framstående e-handelsbutiker.