Häcksax – Bäst i test

För den som önskar att regelbundet klippa sina häckar och trädgårdsväxter blir valet av häcksax extra viktigt. Så här granskar vi några av de populäraste alternativen på marknaden idag.

  • Bäst i test
Häcksax bäst i test
EGO HT2000E
  • Bra köp
Nätdriven häcksax
Bosch EasyHedgeCut 45
  • Populär
Batteridriven häcksax
Makita DUH523Z

Häcksaxar utifrån test och omdömen

Häcksaxen finns i många olika utföranden med både bensindrivna och batteridrivna alternativ. Det finns även nätdrivna häcksaxar och faktorer som prestanda, funktionalitet, ergonomi med mera kan ha betydande skillnader.

Här har vi valt att granska några av de bästa häcksaxarna med lite varierande specifikationer och kraftkälla. Vårt urval har primärt varit grundat i omdömen, recensioner och tester av häcksaxar. Vår förhoppning är att du som läser denna guide kommer få det lite enklare att hitta den bästa häcksaxen för just dina behov och budget.

EGO HT2000E

EGO HT2000E

Spänning: 56 V Mjukstart: Ja Vridbart handtag: Nej Obelastat varvtal: 3000 rpm Bromsfunktion: Ja Skärrörelse: Dubbelverkande/Enkelblad Körtid, 2,5/5/7,5/10/28 Ah: 75/150/225/300/- min Tandöppning: 25 mm Tanddjup: 20 mm Ljudeffekt (LpW): 94 dB Ljudtryck (LpA): 81 dB Vibrationer: 2 m/s² Längd: 51 cm Vikt (utan batteri): 2,8 kg

EGO HT2000E har verkligen satt en ny standard när det kommer till batteridrivna häcksaxar. Med sin kraftfulla prestanda och innovativa design imponerar den på alla fronter. Det är inte bara vi på Sågkungen som uppmärksammat denna häcksax. I Råd & Röns stora test av häcksaxar fick den bästa betyget av samtliga modeller som granskades och utsågs således till “bäst i test”.

Designmässigt är den stilren och ergonomiskt utformad. Hållbarheten verkar inte vara ett problem här; EGO har verkligen tänkt på att skapa en produkt som står pall under de mest krävande förhållandena.

Effektiviteten är något som står ut med denna modell. Med en bevisad klippkapacitet och längd som är i toppklass, är det inget tvivel om att den klarar av de tuffaste jobben. Tester har också visat att batteritiden överträffar många av dess konkurrenter, vilket gör den till ett klokt val för de som söker långvarig användning.

När det gäller specifikationer, glänser HT2000E med sina dubbelverkande, laserslipade blad och en praktisk säkerhetsfunktion för att garantera användarens säkerhet under arbetet.

Dock, ingen produkt är utan sina nackdelar. En mindre aspekt som några användare har noterat är dess vikt. Även om den är robust och kraftfull, kan den kännas lite tung för vissa, särskilt vid längre användning.

För den professionella trädgårdsmästaren eller den entusiastiska hemmafixaren anser vi att EGO HT2000E är ett utmärkt val. Och även om den kan vara något tung, ger den överlägsen prestanda och hållbarhet som mer än kompenserar för det.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att EGO HT2000E häcksax erbjuder toppklass gällande prestanda med några mindre kompromisser. Med tanke på dess beprövade effektivitet i olika tester, är det ett utmärkt val för den som söker en pålitlig, kraftfull häcksax för alla typer av projekt.

Aktuella priser

Bosch EasyHedgeCut 45

Bosch EasyHedgeCut 45

Motoreffekt: 420 W Svärdlängd: 45 cm Tandöppning: 16 mm Sågfrekvens obelastad: 3.400 slag/min. Vikt: 2,6 kg Verktygsmått (L x B x H): 803 x 160 x 187 mm

När det kommer till trädgårdsredskap finns det mycket att välja på. Men Bosch EasyHedgeCut 45 häcksax skiljer sig ut i mängden. Effektiviteten imponerar. Den slår igenom grenar snabbt och exakt, vilket kan tillskrivas dess kraftfulla motor och optimalt designade blad. Den har uppmärksammats i flera tester och har väldigt goda omdömen för att vara en så pass billig häcksax.

Tilläggas bör att den ergonomiska designen är utmärkt. Bosch har alltid haft en förmåga att kombinera form med funktion, och denna nätdrivna häcksax är inget undantag. Lättviktsdesignen minskar trötthet under längre användning, vilket gör att även de mest omfattande trimningsjobben känns överkomliga. Säkerhetsfunktioner såsom en tvåhands-start säkerställer också att olyckor minimeras.

Vem skulle då dra mest nytta av denna häcksax? För den passionerade hemmaträdgårdsmästaren, eller den som har ett mellanstort trädgårdsutrymme, är den idealisk. Kraften och det 45 cm långa svärdet gör den perfekt för trimning av mindre häckar. Har du däremot behov för mer omfattande trädgårdsarbete finns det antagligen bättre alternativ

Sammanfattningsvis erbjuder Bosch EasyHedgeCut 45 en perfekt balans mellan effektivitet, säkerhet och design. Den får definitivt höga poäng när det kommer till prestanda. Men, som alltid, är det bäst att överväga ens unika behov innan man gör sitt val. Allt som allt, en solid investering för varje trädgårdsmästares verktygslåda.

Aktuella priser

Makita DUH523Z

Makita DUH523Z

Svärdlängd: 520 mm Klipphastighet: 1350 min Laddtid: 30 min Batterispänning: 18 V Vikt: 3,2 kg Verktygsmått (L x B x H): 923 x 195 x 193 mm

Makita, ett namn förknippat med kvalitet och innovation, har återigen levererat med sin batteridrivna DUH523Z häcksax. Efter att ha granskat flertalet tester och utvärderat denna enhet, framträder en klar bild av produktens styrkor och svagheter.

För det första: Batteridriften. Makita DUH523Z drivs av ett kraftfullt 18V Li-ion batteri, vilket innebär att användaren slipper besvär med kablar som begränsar rörelsefriheten. Den trådlösa designen är utan tvekan en vinst för dem som vill arbeta utan avbrott. Tack vare dess lätta vikt, vilket är ett annat plus, blir beskärningsarbetet mindre ansträngande, även under längre perioder.

Bladet på denna häcksax imponerar också. Med sina 52 cm och dubbelverkande skärprestanda ger det renare snitt, vilket minskar skador på växter och träd. Dessutom försäkrar det säkra stoppet att bladet stannar snabbt när strömbrytaren släpps, vilket ökar säkerheten.

Men ingen produkt är utan sina svagheter. Vissa tester har belyst att handtagets grepp kunde vara mer ergonomiskt. Även om detta är en mindre detalj, kan det påverka komforten under långa arbetspass.

Vem bör överväga Makita DUH523Z? Den passar utmärkt för hemmafixare och professionella trädgårdsmästare som värderar drifttid och prestanda. För den som letar efter en tillförlitlig, kraftfull och batteridriven häcksax, bör denna modell definitivt beaktas.

Sammanfattningsvis erbjuder Makita DUH523Z en balans mellan kraft, effektivitet och användarvänlighet. Trots några mindre brister överväger fördelarna klart, vilket gör den till ett utmärkt tillskott i trädgårdsskjulet.

Supersmidig att använda! Gött att slippa sladd och hyfsat lätt att lyfta runt. Funkade utmärkt att växelköra mindre batterier (en i maskinen, en i snabbladdare) så man behöver inte de fetaste.

Peter, TrustPilot

Aktuella priser

Vanliga frågor om häcksaxar

Har du aldrig behövt trimma häcken kan alla olika val av häcksax säkerligen kännas aningen överväldigande. Önskar du också den bästa häcksaxen för just dina behov kan det därför vara nödvändigt med lite research. En bra start kan vara att läsa igenom våra svar på vanliga frågor om olika typer av häcksaxar.

Källor & test – Häcksax

Genom åren har det genomförts mängder av tester av olika modeller av häcksaxar. Vi har gått igenom ett flertal av dem samt läst mängder av recensioner och omdömen av populära modeller. Tillsammans har denna information legat till grund för det sortiment vi valt att presentera här. Nedan har vi listat ett par exempel av våra primära källor för denna guide.

  • Råd & Rön – Av alla tester vi gått igenom anser vi att Råd & Röns test av häcksaxar är det mest kompletta. De testar hela 40 olika alternativ och betygsätter dem på ett väldigt intuitivt sätt. I deras test får EGO HT2000E högst betyg av samtliga granskade modeller. Den fick således utmärkelsen “bäst i test” av Råd & Rön. Även Bosch EasyHedgeCut 45 får väldigt goda betyg och anses vara ett bra köp inom kategorin med elsladd. Vill du läsa igenom det kompletta testet finner du det här.
  • Omdömen – Utöver tester har vi granskat mängder av olika omdömen. Både positiva och negativa. Våra primära källor för kundomdömen och betyg har varit TrustPilot och Amazon. Speciellt Amazon har i vissa fall tusentals kundomdömen av populärare modeller. I dessa omdömen finns det ofta väldigt givande information som belyser faktorer som inte alltid granskas i tester av större oberoende aktörer som Råd & Rön.
  • YouTube – Även YouTube har varit en betydande källa för denna guide. På YouTube finns det mängder av ingående recensioner av olika häcksaxar och fördelen är ju att det också går att se dem användas. Nedan kan du se ett exempel på en recension/unboxing av Bosch EasyHedgeCut 45.
Skribent
Foto av författare
Helena Olsson
Helena är en passionerad trädgårdsentusiast vars gröna fingrar och kärlek till naturen leder henne genom livet. Utöver sitt arbete med att hjälpa Sågkungen.se, driver Helena sin egen blogg om trädgårdsskötsel där hon delar med sig av sina bästa tips och råd för att skapa och underhålla en blomstrande trädgård.