Grästrimmer – Bäst i test

En bra grästrimmer kan snabbt bli den ambitiösa trädgårdsmästarens bästa vän. Här granskar vi några av de batteridrivna alternativ som utmärkt sig i olika tester eller genom väldigt goda kundomdömen.

  • Vårt val
Grästrimmer bäst i test
Makita DUR193Z
  • Bra köp
Bra grästrimmer
Dewalt DCM561PB
  • Toppbetyg
Batteridriven grästrimmer
Husqvarna 215iL

Grästrimmers utifrån test och omdömen

Det finns idag ett väldigt stort utbud av grästrimmers. Vi har valt att begränsa oss till enbart batteridrivna alternativ. De modeller vi presenterar här har alla väldigt goda kundomdömen eller utmärkt sig i olika recensioner eller tester av grästrimmers.

Makita DUR193Z

Makita DUR193Z

Spänning: 18 V Varvtal: 7 800 min⁻¹ Klippdiameter: 260 mm Ljudeffektnivå: 83,1 dB(A) Ljudtrycksnivå: 73,2 dB(A) Buller mättolerans (K-faktor): 1,5 dB(A) Vibrationsnivå: ≤ 2,5 m/sec² Vibrationstolerans (K-faktor): 1,5 m/sec² Vikt med standardbatteri: 2,4 – 2,7 kg Mått (LxBxH): 1384 x 271 x 372 mm Tråddiameter: 1,65 mm Axelrem: Ja Skyddssystem för batteri: Ja

Makita har alltid varit känt för sina pålitliga trädgårdsredskap och deras DUR193Z grästrimmer är inget undantag. Med en ergonomisk design och kraftig prestanda, står den ut som en av marknadens bästa grästrimmers. 

Vi gillar varumärket Makita och vi är inte ensamma om detta när det gäller just grästrimmers. Genom åren har de haft flera modeller som utsetts till “bäst i test” och även om DUR193Z inte är deras “värsting” får du väldigt mycket för pengarna vilket gör den till vårt val.

Vid genomgång av diverse tester visar det sig att DUR193Z erbjuder en oerhörd smidighet. Det är inte förvånande, med tanke på den borstlösa motorn och den automatiska hastighetskontrollen. Dessa funktioner garanterar optimal effektivitet och förlängd driftstid, vilket gör att användare kan förvänta sig mindre avbrott och mer fokuserat arbete. Dessutom, med en 18V Li-ion-batteridrift, minskar den inte bara underhållskostnader men bidrar också till en grönare trädgårdsskötsel.

Men som med alla produkter finns det något att önska. En del användare har nämnt att den kanske inte räcker för större, mer krävande trädgårdsytor. För sådana projekt kan man behöva titta på mer kraftfulla alternativ. Dock, för hemträdgården och mindre kommersiella områden, är DUR193Z mer än tillräcklig.

Sammanfattningsvis är Makita DUR193Z ett utmärkt val för den medvetna trädgårdsmästaren som vill kombinera bekvämlighet med effektivitet. Genom att titta på dess specifikationer och de positiva omdömena från användartester, är det tydligt att denna grästrimmer passar för de flesta trädgårdar. Den passar perfekt för användare som önskar en kombination av kvalitet, hållbarhet och miljövänlighet i sina trädgårdsredskap.

Aktuella priser

Dewalt DCM561PB

Dewalt DCM561PB

Batteri: XR LI-ION Spänning: 18 V Klippbredd: 33 cm Klipphastighet: 0-4600/0-6000 rpm Tråddiameter: 2 mm Trådlängd: 7,5 m Tvåhandsfattning: Ja, fast Vikt: 4,1 kg

Dewalt DCM561PB visar återigen varför varumärket är känt för robusta och högpresterande verktyg. Med sin innovativa design och toppkvalitet erbjuder denna grästrimmer överlägsen precision och kraft.

Vid tester av DCM561PB har flera fördelar framkommit. Den drivs av en effektiv borstlös motor, vilket bidrar till en längre livslängd och minskat underhåll. Dessutom, tack vare dess 2-hastighetsval, kan användaren smidigt välja mellan längre driftstid eller högre kraft, beroende på arbetsuppgiftens natur.

Medan DCM561PB överlag imponerar, finns det något att beakta. Vissa användare kan uppleva den som något tung om den används under längre perioder. Dock kompenseras detta av dess ergonomiska design, vilket minskar trötthet vid användning.

Denna grästrimmer passar perfekt för både den kräsna hobbyanvändaren och professionella trädgårdsmästaren. Med en snittbredd på 400 mm och dubbla 2,0 mm trådar, garanterar den effektivitet även i tuffare terräng.

Slutsats? Dewalt DCM561PB kombinerar kraft med precision. Trots en mindre nackdel utmärker den sig som ett toppval för alla som söker pålitlighet i sina trädgårdsverktyg.

Allt beaktat känner vi att vi kan rekommendera Dewalt DCM561PB. Den levererar på sina löften och står stolt bland marknadens bästa grästrimmers. Oavsett om du är ute efter effektivitet, hållbarhet eller flexibilitet, kommer denna grästrimmer inte att göra dig besviken.

Helt suverän, tar det mesta. Perfekt för villatomten. Hustrun finner den dock lite otymplig.

Tomas, TrustPilot

Aktuella priser

Husqvarna 215iL

Husqvarna 215iL

Batterityp: Li-Ion Driftspänning: 36 V Batterikapacitet: 2 Ah Handtag: Justerbart Varvtal: 6800 v/min Klippdiameter: 31 cm Ljudnivå: 90.5 dB(A) Ljudtrycksnivå: 74.9 dB(A) Vibrationer vänster: 4.5 m/s² Teleskopskaft: Ja Standard skärutrustning: Trimmerhuvud R25B Gashandtagstyp: Pekfinger Vikt utan batteri: 2.9 Kg

Husqvarna 215iL grästrimmer erbjuder ett imponerande resultat för alla med gröna fingrar. Med en kraftfull batteridrift och hög effektivitet står denna trimmer ut i mängden. Tester har bekräftat dess pålitlighet och hållbarhet under intensiv användning, vilket stärker varumärket Husqvarnas välkända rykte.

En av de mest framstående specifikationerna är dess låga vikt. Med sin lätta konstruktion blir det enklare att hantera och manövrera den, vilket minskar ansträngningen vid längre arbetspass. Dessutom ger dess borstlösa motor en längre livslängd och bättre total prestanda.

Dock är ingen produkt utan sina brister. Vissa användare har rapporterat att trimmertråden ibland kan ta slut snabbt, vilket kräver frekventa byten. Men tack vare dess enkla trådbyte kan detta problem lösas med minimalt besvär.

Husqvarna 215iL passar perfekt för trädgårdsentusiaster och professionella trädgårdsmästare som söker en balans mellan prestanda och komfort. Men även för hemmafixaren kan denna trimmer vara ett värdefullt tillskott till verktygssamlingen.

Observera att 215iL är uppföljaren till den omåttligt populära testvinnaren Husqvarna 115iL. Just Husqvarna 115iL utsågs till “bäst i test” av flera aktörer och 215iL är alltså en uppdatering av den modellen. Bland uppdateringar märks bland annat högre varvtal, ett nytt trimmerhuvud och en något lägre vikt.

Sammanfattningsvis utgör Husqvarna 215iL batteridrivna grästrimmer en framstående kombination av design, kvalitet och prestanda, trots några mindre nackdelar. Med detta i åtanke rekommenderas den varmt för de som vill ha en pålitlig och effektiv partner i trädgården.

Aktuella priser

Vanliga frågor om grästrimmers

Om du för första gången behöver ta hand om en gräsmatta och inser att du behöver en grästrimmer kan det säkert dyka upp en och annan fråga om val av modell. Vi har därför sammanställt våra svar på de frågor som brukar dyka upp under köpprocessen.

Källor & test – Grästrimmer

För att kunna presentera ett så relevant och varierat urval som möjligt har vi granskat mängder av tester och omdömen för att stödja vårt urval. Nedan har vi listat ett antal av de källor vi använt oss av för denna guide:

  • Råd & Rön – Genom åren har Råd & Rön testat hundratals grästrimmers. I deras senaste test granskar de hela 34 olika batteridrivna alternativ. De testar respektive modell utifrån olika faktorer som exempelvis batteritid, ljudnivå och hur bra den klarar av att klippa högt gräs. Du kan ta del av deras slutsatser här.
  • Bäst-i-test.se – I detta test granskas 8 olika modeller. “Bäst i test” går till Husqvarna 115iL och Stihl FSA 60 R anses vara det bästa “premiumvalet”. Hela testet och deras betyg kan du finna här.
  • Omdömen – Utöver tester av grästrimmers har vi granskat mängder av recensioner och kundomdömen. För detta har vi använt oss av ett flertal olika källor. Ett exempel är Amazon där exempelvis Dewalt DCM561PB har hundratals betyg och omdömen från faktiska användare. Just kundomdömen anser vi vara väldigt givande då dessa ofta kan lyfta både för- och nackdelar utifrån specifika behov.
Skribent
Foto av författare
Helena Olsson
Helena är en passionerad trädgårdsentusiast vars gröna fingrar och kärlek till naturen leder henne genom livet. Utöver sitt arbete med att hjälpa Sågkungen.se, driver Helena sin egen blogg om trädgårdsskötsel där hon delar med sig av sina bästa tips och råd för att skapa och underhålla en blomstrande trädgård.