Kakelskärare – Bäst i test

För beskärning av kakel, klinker och keramik är en bra kakelskärare det självklara verktyget. Utbudet är dock relativt stort. Så förhoppningsvis hittar du här den bästa kakelskäraren för just dina behov.

  • Populär
Kakelskärare bäst i test
Bosch PTC 640
  • För hemmafix
Manuell kakelskärare
Sigma 7F
  • För proffs
Kakelskärare för proffs
Montolit MP 125P3

Kakelskärare utifrån test och omdömen

Om du är en professionell kakelsättare har du antagligen redan en kakelskärare. Men om du letar efter en uppdatering eller planerar att köpa din första kakelskärare har vi här valt att presentera några av de populäraste alternativen. 

De manuella kakelskärare vi presenterar här har lite varierande skärlängd och skiljer sig även åt en hel del gällande pris. De möter med andra ord lite olika behov. Vad de har gemensamt är att de presterat bra i tester av kakelskärare eller har utmärkt sig genom väldigt goda omdömen eller recensioner.

Bosch PTC 640

Bosch PTC 640

Max skärlängd vid längsgående snitt: 640 mm Max plattstorlek vid diagonala snitt: 450 x 450 mm  Mått (DxLxH): 30 x 99 x 29 cm Maskinens vikt: 9,1 kg

Efter en noggrann genomgång av diverse tester och recensioner är det klart för oss att Bosch PTC 640 står sig som en av de bästa kakelskärarna på marknaden. Med sin robusta konstruktion och precisa skärning förtjänar den de höga betyg den mottagit på bland annat Amazon.

En av dess starkaste egenskaper är den intuitiva designen. Med hjälp av de tydliga markeringarna blir det enkelt att mäta och skära kakel exakt som önskat. Dessutom, Bosch PTC 640s titanbelagda skärhjul garanterar en smidig och rent skuren kant varje gång. Denna kakelskärare är inte bara effektiv, utan även mycket pålitlig och med stödförlängningen är det möjligt att kapa kakelplattor på upp till 640 mm.

Dessutom, från recensioner och omdömen är det tydligt att Bosch PTC 640 imponerar med sin hållbarhet och sin förmåga att hantera större storlekar och tjocklekar på olika plattor. Dessa omdömen understryker produkten som ett utmärkt verktyg för såväl professionella hantverkare som hängivna hemmafixare.

Även om denna kakelskärare överlag är enastående, finns det en liten nackdel att beakta. En del användare anser att den är lite tung, vilket kan göra den något besvärlig att transportera över större avstånd. Dock, med tanke på dess höga prestanda och kvalitet, känns detta som en mindre kompromiss.

För den som söker en pålitlig, effektiv och högkvalitativ kakelskärare, är Bosch PTC 640 ett mycket bra val enligt oss. Vare sig det gäller stora renoveringsprojekt eller mindre fix hemma, kommer detta verktyg utan tvekan att leverera över förväntan.

Gör jobbet enkelt! Den är lite dyr men den är stark och skär även stora plattor mycket bra.

Gontier, Amazon

Aktuella priser

Sigma 7F

Sigma 7F

Skärlängd: 370 mm Diagonal skärlängd: 260 mm Max skärtjocklek keramik: 15 mm Ställbar linjal: Nej Vikt: 2,3 kg

Italienska Sigma har genom åren etablerat sig som ett av marknadens främsta märken för kakelskärare. Med sin robusta design och precision har de imponerat på både hantverkare och hemmafixare runt om i världen. Tester, genomförda av ledande byggmagasin, belyser konsekvent den höga kvaliteten och driftsäkerheten som detta varumärke erbjuder.

Sigma har ett brett sortiment av kakelskärare. Deras modell 7F tillhör deras enklare alternativ och är, enligt oss, perfekt för hemmafixare som vill ha riktigt bra kvalitet. Den har kapacitet att hantera ett brett sortiment av kakelstorlekar. Dessutom är skärhuvudet av förstklassig standard, vilket säkerställer rena och exakta snitt varje gång. Lägg därtill en stabil basplatta och ergonomiskt utformade handtag, och det är uppenbart att ingen detalj har förbisetts.

Det är dock viktigt att påpeka att Sigma 7F har sina begränsningar. Inte minst gällande skärlängd. Har du behov av skära större plattor kan det därför vara nödvändigt att kontrollera andra alternativ. Behöver du däremot en bra kakelskärare för mindre storlekar kan Sigma 7F mycket väl vara den bästa kakelskäraren på marknaden.

När det gäller prestanda och hållbarhet, står Sigma 7F starkt i en klass för sig. För professionella hantverkare som kräver det bästa av sina verktyg, är detta ett bra val. Men även för ambitiösa hemmafixare kan denna kakelskärare vara en värdefull investering, tack vare sin förmåga att leverera proffsresultat.

Avslutningsvis, är det klart att Sigma 7F uppfyller och ofta överträffar de förväntningar som ställs på en toppmodern kakelskärare. Trots vissa mindre begränsningar lyser produktens överlägsna prestanda och byggkvalitet igenom. Ett rekommenderat verktyg för alla som söker det bästa inom kakelskärning.

Aktuella priser

Montolit MP 125P3

Montolit MP 125P3

Max tjocklek keramik: 22 mm Skärlängd: 1 250 mm Skärlängd diagonalt: 880 mm Vikt: 24 kg Push-funktion: Ja Linjal: -45° till +45°

Montolit MP 125P3 har snabbt etablerat sig som ett toppalternativ för professionella användare på kakelskärmarknaden. Denna robusta enhet ger precision och kraft, vilket gör den till ett oumbärligt verktyg för alla som dagligen arbetar med kakel, klinker och keramik.

Montolit MP 125P3 briljerar med sina imponerande specifikationer. Med en maximal skärlängd som når hela 125 cm är den idealisk för både små och stora projekt. Dess ergonomiska handtag och tydliga graderingssystem garanterar snitt med hög precision, vilket är avgörande för professionellt utförda arbeten. Inte nog med det, Montolit MP 125P3 har också en beundransvärd brytkraft på 1000 kg, vilket ger användaren förmågan att hantera även de mest envisa kakelplattorna.

Denna kakelskärare har också testats av flera branschexperter och har konsekvent fått höga poäng för sin hållbarhet, effektivitet och användarvänlighet. Särskilt uppskattat är dess robusta konstruktion med fjädrande plattstöd och push-funktion.

Dock, som med alla verktyg, finns det alltid viss kritik. En av de mindre punkterna som noterats av några användare är dess vikt. Montolit MP 125P3 väger över 20 kg och kan kännas lite tung att bära runt, speciellt på större arbetsplatser. Detta kan vara något att tänka på för de som behöver flytta sin utrustning frekvent.

Vem bör överväga denna kakelskärare? Enligt oss passar den perfekt för yrkesanvändare som kräver en pålitlig och effektiv enhet för dagligt bruk. Har du endast sporadiska behov av en kakelskärare finns det antagligen billigare alternativ som är mer lämpliga.

Sammanfattningsvis, om precision, kraft och pålitlighet står högt på listan, är Montolit MP 125P3 det självklara valet. Den levererar på alla dessa fronter och mer därtill. Det är ett verktyg som inte bara möter, utan överträffar förväntningarna.

Aktuella priser

Vanliga frågor om kakelskärare

Oavsett om du önskar köpa, låna eller hyra en kakelskärare rekommenderar vi att du genomför lite grundläggande research. Genom att gå igenom vår FAQ får du förhoppningsvis den information du behöver för att kunna välja den bästa kakelskäraren för just dina behov.

Källor & test – Kakelskärare

Vi har för vana att granska tillgängliga tester inför skrivandet av alla våra guider här på Sågkungen. Normalt sett får alternativ som fått utmärkelsen “bäst i test” också lite extra uppmärksamhet. När det gäller just kakelskärare har vi dock inte funnit något större oberoende test. Vi har dock granskat mängder av mindre tester samt recensioner och omdömen av populära alternativ.

  • Byggnadsarbetaren – Ett mindre test av kakelskärare som vi kontrollerat är utfört av Byggnadsarbetaren. I deras test granskas 4 olika alternativ som är ämnade för professionellt bruk. Utmärkelsen “bäst i test” gick till Montolit 63 T2. Även modeller från Sigma testades. Testet har dock några år på nacken och både Monolit och Sigma har släppt nya modeller sedan det utfördes.
  • Omdömen & recensioner – Bristen på större tester av kakelskärare har gjort det nödvändigt för oss att granska omdömen och recensioner lite extra noga. Våra primära källor för denna information har varit TrustPilot och Amazon. Även material på YouTube har varit behjälpligt. Där finns det numera mängder av mindre tester och recensioner av populära alternativ. I många fall kan dessa mindre tester ge väldigt intressant information som belyser både styrkor och svagheter med specifika kakelskärare.
Skribent
Foto av författare
Oskar Engström
Oskar har en gedigen bakgrund som målare med över tio års erfarenhet i branschen, vilket har gett honom en djup förståelse för grundarbete och olika hjälpmedel. Idag har Oskar tagit steget fullt ut som frilansskribent, där han kombinerar sin tekniska kunskap med ett passionerat skrivande.