Jordfräs – Bäst i test

Om du behöver luckra upp jorden i trädgården kan det vara värt att investera i en bra jordfräs. Här presenterar vi därför ett varierat utbud av några av de populäraste alternativen på marknaden idag.

  • Populär
Jordfräs bäst i test
AL-KO MH 1150
  • Batteridriven
Batteridriven jordfräs
Greenworks G40TL
  • Prisvärd
Prisvärd jordfräs
Alpina ATL 36 V

Jordfräsar utifrån test och omdömen

Det finns ett stort och varierat utbud av olika jordfräsar. Allt från mindre batteridrivna alternativ till större traktormonterade varianter. Här fokuserar vi på de bästa jordfräsarna för små och medelstora trädgårdar. Vårt urval är primärt baserat på omdömen, recensioner och andra tester av jordfräsar.

AL-KO MH 1150

AL-KO MH 1150

Driftkälla: Bensin Lämplig för arbetsytor upp till: 670 m² Arbetsbredd: 115 cm Motor: ccm/ kW / v/min. 212 / 3,6 / 3100 Antal knivar: 8 st (32 cm i diameter) Arbetsdjup: 36 cm Framåtväxel: Ja, 2 st Bakåtväxel: Ja Vikt: 98 kg

Jordfräsen AL-KO MH 1150 utmärker sig genom sin kraftfulla prestanda och användarvänlighet. Denna bensindrivna modell, med sin robusta konstruktion, är idealisk för medelstora till stora trädgårdar. Den kraftfulla motorn på 1150 W säkerställer effektiv bearbetning av jord, även i tuffare terräng.

En av de mest framträdande fördelarna med AL-KO MH 1150 är dess ergonomiska design. Handtagen är justerbara, vilket minskar belastningen på användarens rygg och armar. Detta gör den till ett utmärkt val för trädgårdsentusiaster som spenderar långa timmar i trädgården.

Trots dess många positiva egenskaper, finns det en nackdel. Jordfräsen är relativt tung, vilket kan vara en utmaning för vissa användare vid transport och förvaring. Detta kan dock delvis motverkas med dess effektiva hjulsystem som underlättar rörligheten.

När det gäller specifikationer, erbjuder AL-KO MH 1150 en arbetsbredd på 115 centimeter, vilket är optimalt för att bearbeta större ytor snabbt och effektivt. Dessutom bidrar dess djupinställning till att användaren kan anpassa fräsen efter olika typer av jord och behov.

Tester och recensioner av AL-KO MH 1150 lyfter ofta fram dess hållbarhet. Exempelvis fick den väldigt höga betyg i Bygghemmas test av jordfräsar. Där lovordades den bland annat för sin kraftfulla motor och betydande arbetsbredd.

Sammanfattningsvis är AL-KO MH 1150 en pålitlig och effektiv jordfräs som passar utmärkt för seriösa trädgårdsodlare och landskapsentusiaster. Dess ergonomiska design och kraftfulla motor gör den till ett värdefullt verktyg i varje trädgård. Dock bör potentiella köpare vara medvetna om dess vikt och storlek vid övervägandet av detta köp.

Aktuella priser

Greenworks G40TL

Greenworks G40TL

Driftkälla: Batteri Spänning: 40 V Borstlös motor: Ja Driftid 2ah: 10 min Driftid 4ah: 20 min Vikt: 13,3 kg Arbetsbredd: 25,4 cm Arbetsdjup: 12,7 cm

Greenworks G40TL är en batteridriven jordfräs som erbjuder en effektiv och miljövänlig lösning för trädgårdsarbeten. Dess batteridrift innebär mindre buller och inga utsläpp, en stor fördel för miljömedvetna användare. Fräsen är utrustad med robusta fräsknivar som enkelt bearbetar även kompakt jord, vilket gör den idealisk för mindre till medelstora trädgårdar.

En intressant specifikation är dess 40 V litiumjonbatteri som ger en imponerande drifttid. Detta batteri är också kompatibelt med andra verktyg i Greenworks 40V-serie, vilket ger extra värde. Fräsen har en arbetsbredd på 26 cm, vilket är tillräckligt för effektiv bearbetning samtidigt som den är lätt att manövrera runt trädgårdsbäddar.

Trots dess många fördelar, finns det en nackdel. Batteriets laddningstid kan vara ett hinder för de med större trädgårdar som behöver längre, oavbruten användning. Detta gör att G40TL främst passar för mindre till medelstora trädgårdar.

Tester av G40TL visar att dess användarvänlighet är en av Greenworks G40TLs främsta fördelar. Dess lätta vikt och ergonomiska design gör den enkel att använda för en bred publik, inklusive äldre och de som inte är vana vid tyngre trädgårdsarbete. Det finns dock flera omdömen som riktar viss kritik mot dess prestanda i tuffare förhållanden.

Sammanfattningsvis är Greenworks G40TL en utmärkt jordfräs för den miljömedvetna hemmaodlaren. Dess kombination av kraft, användarvänlighet och miljövänlighet gör den till ett attraktivt val för dem som önskar enkelhet och effektivitet i trädgårdsarbetet.

Fungerar bra! Prestandan är naturligtvis något begränsad av batteridrift. Men så länge du inte vill arbeta i en väldigt torr eller lerig jord fungerar den underbart.

Frieder, Amazon

Aktuella priser

Alpina ATL 36 V

Alpina ATL 36 V

Driftkälla: Bensin Antal växlar: 1 framåt Växling: Skruvhjul Cylindervolym: 123 cc Höjd: 900 mm Längd: 1200 mm Effekt: 1900 W Vikt: 27 kg Bredd: 410 mm Arbetsdjup: 20 cm Arbetsbredd: 36 cm

Produkten Alpina ATL 36 V är en exemplarisk bensindriven jordfräs som erbjuder enastående prestanda för trädgårdsentusiaster och professionella användare. Dess kraftfulla motor och robusta konstruktion säkerställer effektiv och pålitlig bearbetning av olika jordtyper. Med en arbetsbredd på imponerande 36 cm underlättar denna maskin stora projekt, vilket gör den idealisk för större trädgårdar och även mindre lantbruk.

En särskild fördel med ATL 36 V är dess användarvänlighet. Ergonomisk design och justerbara handtag gör den lätt att manövrera, även för mindre erfarna användare. Den är också relativt lätt, vilket minskar trötthet vid längre användning. Dess låga vibrationsnivå bidrar till en mer behaglig arbetsupplevelse.

Trots sina många styrkor har Alpina ATL 36 V vissa begränsningar. Bland dessa är bränsleförbrukningen något hög, vilket kan vara en kostnadsfråga för frekventa användare. Dessutom, trots dess effektivitet i mjuka och medelhårda jordar, kan den ha svårt att hantera extremt hård eller stenig terräng.

Testresultat och recensioner understryker dess pålitlighet och hållbarhet. Alpina ATL 36 V har fått beröm för sin förmåga att jämnt och effektivt luckra upp jorden, vilket främjar frisk växttillväxt. Dess lättstartade motor och låga underhållskrav är också högt uppskattade egenskaper.

Sammanfattningsvis är Alpina ATL 36 V en prisvärd jordfräs för den som söker en pålitlig, kraftfull och användarvänlig jordfräs. Den passar bäst för medelstora till stora trädgårdar och professionell användning. Medan den högre bränsleförbrukningen kan vara en nackdel för vissa, övervägs detta av maskinens effektivitet och långvariga prestanda.

Aktuella priser

Vanliga frågor om jordfräsar

Har du aldrig använt en jordfräs kan det krävas lite efterforskning för att säkerställa att du väljer det bästa alternativet. Genom att gå igenom vår FAQ hoppas vi att du kan ta ett lite mer välinformerat beslut.

Källor & test – Jordfräs

För alla våra guider här på Sågkungen använder vi oss av flera olika källor för att kunna presentera ett varierat och relevant urval av produkter. När det gäller andra trädgårdsredskap som exempelvis batterigräsklippare och häcksaxar finns det mängder av större oberoende tester som utsett en specifik modell till “bäst i test”. När det gäller just jordfräsar är utbudet av tester betydligt mer begränsat så för denna guide har det varit nödvändigt att granska andra källor lite mer noggrant. Nedan har vi sammanställt ett par exempel på våra källor:

  • Bygghemma – Ett mindre test av jordfräsar som vi tagit del av har genomförts av Bygghemma. I detta test granskas 3 populära modeller som finns i deras sortiment. Utmärkelsen “bäst i test” gick till en jordfräs från Werkraft. AL-KO MH 1150 var en av de testade jordfräsarna och fick höga betyg och hade den största arbetsbredden av de testade alternativen. Om du är intresserad av detta test finner du det här.
  • Omdömen – Att granska specifikationer är självfallet viktigt. Men är du intresserad av användarvänlighet, ergonomiska egenskaper med mera kan det vara svårt utan att faktiskt testa jordfräsen. Ett alternativ kan vara att granska recensioner och användaromdömen och det är något vi gjort för mängder av olika alternativ. För omdömen och recensioner har vi använt oss av flera olika källor men Amazon har helt klart varit den primära källan för denna information.
  • YouTube – Känner du dig osäker på om en specifik jordfräs är den bästa för dina behov rekommenderar vi dig att kontrollera tillgängligt material på YouTube. Vi har där granskat mängder av recensioner och informativa tester av populära alternativ.
Skribent
Foto av författare
Mathias Lundgren
Mathias Lundgren började sin yrkesbana som mekaniker, en roll som lade grunden för hans livslånga passion för bilar. Med åren växlade han spår från verkstaden till skrivbordet och är idag en uppskattad skribent för flera framstående e-handelsbutiker.