Excenterslip – Bäst i test

Om du behöver slipa trädgårdsmöbler, bänkskivor eller andra större ytor är det antagligen en excenterslip du behöver. Här granskar vi några av de bästa alternativen på marknaden idag.

  • Bäst i test
Excenterslip bäst i test
Metabo Sxe 3150
  • Populär
Prisvärd excenterslip
Makita BO5041
  • Nätdriven
Batteridriven excenterslip
DeWalt DCW210N

Excenterslipar utifrån test och omdömen

Excenterslipen kan faktiskt ha väldigt många potentiella arbetsområden och finns även i många olika utföranden. Skillnader i prestanda och funktioner kan också ha stor påverkan på priset. Urvalet vi presenterar här grundar sig omdömen samt recensioner och tester av excenterslipar.

Metabo Sxe 3150

Metabo Sxe 3150

Diameter, stödrondell: 150 mm Tomgångsvarvtal: 4000 – 12000 /min Nominellt upptagen effekt: 310 W Avgiven effekt: 140 W Varvtal vid nominell belastning: ‌8400 /min Svängningskrets: 3 mm Vikt utan nätkabel: 1.6 kg Kabellängd: 4 m Vibration vid slipning av yta: 5.5 m/s² Vibration vid polering: 8.2 m/s² Mätosäkerhet K: 1.5 m/s² Ljudtrycksnivå: 80 dB(A) Ljudeffektsnivå (LwA): 91 dB(A) Mätosäkerhet K: 3 dB(A)

Metabo Sxe 3150 är utan tvekan en av marknadens mest imponerande excenterslipar. Maskinens design och funktionalitet skapar en balans som sällan ses i liknande verktyg. Det är också en storsäljare som tagit emot väldigt goda omdömen från sina användare.

Med en effektiv motor och ergonomisk design har Metabo Sxe 3150 visat sig leverera enastående resultat i diverse tester. Exempelvis utsågs den till “bäst i test” av Bygghemma som testade 4 oscillerande slipmaskiner. 

Specifikationerna talar sitt tydliga språk. Exemplariskt är dess låga vibrationsnivå, vilket minskar användarens trötthet och ökar precisionen. Maskinen erbjuder även variabel hastighet, vilket ger användaren möjligheten att anpassa sig efter materialet som bearbetas. Dessutom har den en dammsamlare som effektivt minskar spridningen av slipdamm, vilket bidrar till en renare arbetsmiljö.

Även om Metabo Sxe 3150 är full av fördelar, finns det en negativ aspekt att nämna. Maskinens vikt kan upplevas som något tung för långvarig användning, särskilt i svåråtkomliga positioner.

Detta verktyg passar utmärkt för proffs och entusiaster som är ute efter en tillförlitlig och kraftfull excenterslip. Oavsett om det handlar om att renovera möbler, förbereda ytor för målning eller andra projekt, levererar denna maskin varje gång.

Sammanfattningsvis står Metabo Sxe 3150 som en ledare inom sitt segment. Medan dess vikt kan vara en liten utmaning, kompenseras det mer än väl av dess imponerande prestanda och hållbarhet. Det är utan tvekan ett klokt val för den kräsne användaren.

Aktuella priser

Makita BO5041

Makita BO5041

Effekt: 300 W Slipdyna Ø: 123 mm Pappersstorlek Ø: 125 mm Rotationer (opm): 4000-12000 Vibrationsvärde: 4 m/s² Anslutningssladd: 2 m Vikt: 1,4 kg Mått (L x B x H): 218 x 123 x 153 mm

Excenterslipen Makita BO5041 är utan tvekan en av de bästa slipmaskinerna på marknaden idag. Genom sina robusta specifikationer, som inkluderar en kraftfull 300 W motor och ett varvtal på 4000-12000 varv/min, levererar denna maskin en oöverträffad slipkapacitet. Dess design är ergonomisk, vilket underlättar arbete under längre perioder, och den variabla hastighetskontrollen tillåter användaren att finjustera slipningen beroende på material och uppgift.

En av de saker som särskiljer denna maskin från konkurrenterna är dess dubbelhänta grepp. Det ger inte bara en bättre kontroll, men också komfort, särskilt vid krävande slipningsuppgifter. Enligt flera oberoende tester har Makita BO5041 stått ut som en topplösning för både hobbyister och proffs, tack vare sin hållbarhet, effektivitet och sitt oscillerande rörelsemönster.

Men ingen produkt är utan sina små nackdelar. För vissa användare kan maskinens vikt upplevas som något tung, vilket kan påverka hanterbarheten vid mycket långa arbetspass. Men detta är en mindre detalj som lätt överskuggas av alla de positiva aspekterna.

Sammanfattningsvis rekommenderas Makita BO5041 för alla som söker en högkvalitativ excenterslip, oavsett om det är för hemmaprojekt eller professionella jobb. För de som värderar prestanda, precision och hållbarhet, kommer denna maskin inte att göra dem besvikna.

Toppenprodukt! Köptes för att renovera en gammal trapp. Tog bort allt äckligt lim och mattfluff utan några som helst problem.

Therese, TrustPilot

Aktuella priser

DeWalt DCW210N

DeWalt DCW210N

Kraftkälla: Batteridriven Tillförd spänning: 18 V Kapacitet: 5 Ah Rörelselängd: 2.6 mm Pappersstorlek: 125 mm Storlek bottenplattan: 125 mm Svängningar per minut SV: 8000-12000 Vibration: 4.2 m/s²  Ljudtryck: 74 dB(A) Ljudstyrka: 85 dB(A)

DeWalt, ett namn många associerar med kvalitet inom verktygsbranschen, levererar återigen med sin batteridrivna excenterslip, DCW210N. Med en kraftfull motor och intuitiv design, uppfyller denna modell de krav och förväntningar som proffs och entusiaster har.

Först och främst, den ergonomiska designen. Det är uppenbart att DeWalt har tänkt på användarens komfort när de skapade DCW210N. Verktygets grepp och balans gör det lätt att hantera, även under längre perioder.

Specifikationerna talar också sitt tydliga språk. Utan att gå in alltför mycket på teknikaliteter, så är det värt att nämna att DCW210N har en variabel hastighetsreglering, vilket ger användaren full kontroll över slipprocessen. Detta, i kombination med dess sladdlösa kapacitet, ger en oslagbar flexibilitet i arbetsmiljön.

Dock finns det några aspekter att beakta. Enligt flera tester verkar dammuppsamlaren inte vara lika effektiv som hos några konkurrerande modeller. Detta kan orsaka en något stökigare arbetsmiljö, särskilt vid mer omfattande slipprojekt.

Men, vem passar denna excenterslip för? Även om den är perfekt för proffs som behöver ett kraftfullt och tillförlitligt verktyg på arbetsplatsen, kan DCW210N också vara ett utmärkt tillskott för hemmafixaren. Dess robusta konstruktion tål tuffa arbetsförhållanden, men dess användarvänliga funktioner gör den tillgänglig även för de mindre erfarna. Har du redan ett kompatibelt batteri är den också väldigt prisvärd enligt oss.

Sammanfattningsvis, med tanke på de många styrkorna och några mindre brister, framstår DeWalt DCW210N som ett utmärkt val för den som söker en pålitlig excenterslip. Oavsett om det handlar om större industriprojekt eller mindre hemmaprojekt, kommer detta verktyg inte att göra någon besviken.

Aktuella priser

Vanliga frågor om excenterslipar

Om du är sugen på att köpa din första excenterslip kan det säkert finnas en och annan obesvarad fråga. Vår förhoppning är att du kan hitta svaren nedan.

Källor & test – Excenterslip

Som redan nämnts grundar sig vårt urval i omdömen och tester av excenterslipar. Nedan har vi listat ett antal exempel på våra källor:

  • Bygghemma.se – I Bygghemmas test granskas 4 olika execenterslipar utifrån pris, effekt, hastighetslägen, ljudnivå och användarvänlighet. Metabo Sxe 3150 utsågs till “bäst i test” och fick bland annat toppbetyg för användarvänlighet. Även Makita BO5041 får höga betyg i detta test som du kan ta del av här.
  • Gör Det Själv – Gör Det Själv har genom åren genomfört ett flertal tester av excenterslipar. Både nät- och batteridrivna alternativ. Är du intresserad av en nätdriven excenterslip rekommenderar vi att du läser denna artikel.
  • Omdömen – Utöver tester av excenterslipar har även kundomdömen legat till grund för de modeller vi valt att lyfta här. Vår primära källor för omdömen har varit Amazon och TrustPilot.
  • YouTube – För lite mer djupgående tester och recensioner har vi vänt oss till YouTube. Här finns det mängder av intressant material samt att du får möjligheten att se maskinen utföra diverse uppgifter. Ett av flera tester som vi har tagit del av är Doresoom Tool Reviews granskning av Makita BO5041 som du kan se nedan.
Skribent
Foto av författare
Oskar Engström
Oskar har en gedigen bakgrund som målare med över tio års erfarenhet i branschen, vilket har gett honom en djup förståelse för grundarbete och olika hjälpmedel. Idag har Oskar tagit steget fullt ut som frilansskribent, där han kombinerar sin tekniska kunskap med ett passionerat skrivande.