Pelarborr – Bäst i test

Önskar du borra exakta håll med samma djup är det en bra pelarborr du behöver. Här presenterar vi ett mindre urval av populära modeller i lite olika utföranden.

  • Vårt val
Pelarborr bäst i test
Bosch PBD 40
  • Populär
Pelarborr för bänk
Einhell TC-BD 630
  • Golvstående
Pelarborr golvstående
Pela 498190

Pelarborrmaskiner utifrån test och omdömen

Pelarborrmaskiner finns i många olika typer av utföranden. Här granskar vi primärt bänkborrmaskiner och golvstående pelarborrar som lämpar sig för både hemmafixaren och den mer erfarna hantverkaren. Samtliga modeller är storsäljare som har mottagit mycket goda omdömen från användare eller presterat bra i tester av pelarborrmaskiner.

Bosch PBD 40

Bosch PBD 40

Effekt: 710 W Varvtal obelastad (1:a/2:a växeln): 200–850/600–2500 v/min Laserklass: 2 Max borr-Ø i stål: 13 mm Max borr-Ø i trä: 40 mm Chuckvidd: 1,5 – 13 mm Borrslag: 90 mm Mått, bottenplatta (B x D x H): 330 x 350 x 30 mm Vikt: 11,2 kg

Bosch PBD 40 är, enligt oss, en utmärkt pelarborr för den ambitiösa hobbysnickaren. Dess digitala djupmätare ger enastående precision, vilket är avgörande vid detaljerade projekt. Maskinen erbjuder en kraftfull 710 W motor, vilket säkerställer tillräcklig styrka för de flesta material. Dessutom tillåter den variabla hastighetskontrollen en anpassning efter olika materialtyper, ett viktigt plus.

Specifikationerna imponerar ytterligare. Den integrerade laserpekaren och LED-belysningen uppskattas av många användare då de hjälper till med noggrann borrning och positionering. Den tvåväxlade växellådan och den lättlästa LCD-displayen för hastighet och djup bidrar till en smidig användarupplevelse. Detta gör den idealisk för både nybörjare och mer erfarna hobbysnickare.

Enligt flera tester och recensioner har Bosch PBD 40 fått beröm för sin användarvänlighet. Den fick exempelvis höga betyg från Gör Det Själv i deras test av pelarborrmaskiner. Den har också tagit emot tusentals omdömen på Amazon och har anmärkningsvärt höga betyg från faktiska användare.

Slutsatsen är tydlig: Bosch PBD 40 är en mångsidig, kraftfull bänkborrmaskin som passar utmärkt för detaljerade hemmaprojekt. Den kombinerar hög precision och användarvänlighet till ett rimligt pris. Denna maskin är en tillförlitlig investering för de som vill utföra precisionsarbete i trä, metall eller andra material.

En kvalitetsmaskin till ett bra pris. Knappar och reglage känns väldigt bra. Snabbtvingen är suverän, likaså borrdjupinställningen och avläsningen av borrdjupet. Förträffligt med LED-belysning och laser för rikthjälp.

Kenzo, Amazon

Aktuella priser

Einhell TC-BD 630

Einhell TC-BD 630

Effekt: 630 W Tomgångsvarvtal första växeln: 2 450 r/min Max borr-Ø i stål: 16 mm Max borr-Ø i trä: 16 mm Max borrdjup: 60 mm Mått (arbetsbord): 195 x 200 mm Mått: ‎86 x 47 x 28 cm Vikt: 30 kg

Einhell TC-BD 630 pelarborr är ett populärt alternativ för både hemmafixaren och den mer erfarna hantverkaren. Med sin kraftfulla motor och stabila konstruktion erbjuder maskinen en imponerande prestanda. Den har en variabel hastighetsinställning, vilket möjliggör precision i borrningen, oavsett material. Denna funktion är särskilt användbar för projekt som kräver noggrannhet.

En annan anmärkningsvärd specifikation är dess chuckstorlek, som tillåter användning av en mängd olika borrdiametrar, vilket ökar dess mångsidighet. Tester av Einhell TC-BD 630 har visat att den hanterar både tjocka och tunna material med lätthet, vilket gör den idealisk för en mängd olika projekt.

Trots dess många fördelar finns det dock en nackdel. Vikten på denna bänkborrmaskin är ganska hög, vilket kan göra den mindre lämplig för dem som behöver en lättflyttad maskin. Detta bör dock inte avskräcka potentiella användare, eftersom den tunga vikten bidrar till maskinens stabilitet och minskar vibrationerna under arbetet.

Sammanfattningsvis är Einhell TC-BD 630 en utmärkt investering för de som söker en kraftfull och pålitlig pelarborr. Den är väl lämpad för både nybörjare och proffs, och dess mångsidighet gör att den kan användas för en rad olika uppgifter. Trots sin vikt är maskinens prestanda och pålitlighet värda att överväga för alla seriösa hantverkare.

Aktuella priser

Pela 498190

Pela 498190

Effekt: 750 W Totalhöjd: 1650 mm Varvtal: 120-2580 rpm Vikt: 108 kg Slaglängd: 80 mm Spindelkona: MK2/B16 Dimensioner arbetsbord (LxB): 345 x 345 mm Borrkapacitet i trä: 25 mm

Den kilremsdrivna pelarborren Pela 498190 har etablerat sig som ett robust och pålitligt verktyg inom sitt område. Den utmärker sig med en kraftfull motor och imponerande precision, vilket gör den idealisk för servicearbeten och hantverk. Dess stabila konstruktion säkerställer minimal vibration, vilket bidrar till precisa resultat.

En av de mest framträdande egenskaperna är dess användarvänlighet. Med tydliga kontroller och en intuitiv design anpassar sig Pela 498190 snabbt till användarens behov. Dessutom, dess justerbara hastighetsinställningar tillåter en anpassning för olika material, vilket ytterligare breddar dess användningsområde.

När det gäller specifikationer, sticker Pela 498190 ut med sin kraftfulla motor på 750 W och en borrkapacitet på upp till 25 mm i diameter. Dess arbetsbordet är också geringsbart ±45°. Dessa specifikationer speglar maskinens förmåga att hantera krävande uppgifter utan att kompromissa med prestanda.

Trots dessa positiva aspekter finns det utrymme för förbättring. En begränsning är maskinens storlek, som kan vara otymplig i mindre arbetsytor. Denna faktor kan vara en avvägning för de som saknar tillräckligt med plats.

Oberoende omdömen bekräftar dessa påståenden. I flera recensioner noteras den höga kvaliteten och prestandan som Pela 498190 erbjuder. Användare understryker dess tillförlitlighet i långvariga projekt, vilket gör den till en fördelaktig investering för både proffs och entusiaster.

Sammanfattningsvis, Pela 498190 är en högpresterande pelarborr som passar utmärkt för de som söker precision och kraft i sitt arbete. Trots dess storlek är dess funktioner och prestanda tillräckligt övertygande för att göra den till ett eftertraktat verktyg i många verkstäder.

Aktuella priser

Vanliga frågor om pelarborrmaskiner

Det finns som sagt många olika typer av pelarborrmaskiner och därmed potential till en stor variation av frågor och funderingar. Nedan har vi gjort ett försök att svara på några av de vanligaste frågorna som kan dyka upp från personer som är intresserade av att köpa en pelarborr.

Källor & test – Pelarborr

Att utse en pelarborr till “bäst i test” har aldrig varit vår ambition med denna guide. Istället har vi strävat efter att presentera ett varierat urval av populära alternativ, samt erbjuda material och information till personer som funderar på att investera i en pelarborrmaskin. För att  kunna göra just detta har vi tagit del av flera källor. Nedan har vi listat ett par exempel:

  • Gör Det Själv – När det gäller tester av olika verktyg och maskiner rekommenderar vi Gör Det Själv. Det har genom åren testat allt från borrhammare till slagborrmaskiner. Självfallet har de även genomfört ett test av pelarborrmaskiner där det granskar 6 olika alternativ utifrån styrka, arbetsområde, buller och kvalitet. Både Bosch PBD 40 och Einhell TC-BD 630 var bland de testade modellerna. Hela testet kan du ta del av här.
  • Omdömen – Det är inte bara tester som har påverkat vårt urval. Vi har även kontrollerat mängder av recensioner och användaromdömen. En av våra primära källor för detta har varit Amazon. Där har exempelvis Bosch PBD 40 över 4 000 omdömen från användare som delar med sig av sina erfarenheter.
  • YouTube – Det finns även gott om omdömen och mindre tester av pelarborrar på YouTube. Inte sällan är det vanliga hemmafixare som delar med sig av sina erfarenheter som i många fall kan innehålla värdefull information. Ett exempel, som du kan se nedan, är JustBS Woodworkings recension av bänkborrmaskinen Bosch PBD 40.
Skribent
Foto av författare
Lasse Arvidsson
Lasse, en pensionerad snickare med ett helt yrkesliv bakom sig, är en skattkista av kunskap när det gäller verktyg och byggmaterial. Sedan pensioneringen har Lasse kanaliserat sin passion för hantverk genom att dela med sig av sina erfarenheter och expertomdömen om olika verktyg och varumärken.