Batterigräsklippare – Bäst i test

Om du överväger att köpa en batterigräsklippare finns det numera många modeller att välja mellan. För att göra det lite enklare har vi här valt att presentera alternativ som antingen utmärkt sig genom goda kundomdömen eller i tester av batteridrivna gräsklippare.

  • Bäst i test
Batterigräsklippare bäst i test
Makita DLM432PT2
  • Prisvärd
Billig batterigräsklippare
AL-KO EasyFlex 34.8 Li
  • Populär
Populär batterigräsklippare
Bosch EasyRotak 36-550

Batterigräsklippare utifrån test och omdömen

Det råder ingen tvekan om att det har blivit allt mer populärt med batteridrivna alternativ när det gäller gräsklippare. Det har också genomförts mängder av olika tester genom åren. Med stöd från dessa tester och omdömen har vi här valt att presentera ett mindre urval som skiljer sig en aningen åt gällande prestanda och pris.

Makita DLM432PT2

Makita DLM432PT2

Li-ion batteri 18V: 2 x 5,0Ah (90Wh) Genomsnittlig laddningstid: 90 min Varvtal: 3600 min⁻¹ Klipphöjdssteg: 13 Klippbredd: 43 cm Klipparea: 575 m² Klipphöjd: 20 – 75 mm Kontinuerlig drift 18V / 5.0Ah: 30 min Uppsamlare: 50 L Vikt med standardbatteri: 17,5 kg Mått (L x B x H): 435 x 460 x 1045 mm Ljudeffektnivå: 92 dB(A) Ljudtrycksnivå: 81 dB(A) Vibrationsnivå: ≤ 2,5 m/sec² Vibrationstolerans (K-faktor): 1,5 m/sec²

Makita DLM432PT2 är verkligen en toppkandidat bland batteridrivna gräsklippare. Med sin dubbla batterifunktion erbjuder den en pålitlig drifttid och styrka som klipper gräsmattor med precision. Detta blir tydligt när man tittar på oberoende recensioner, där denna modell ofta står ut som en toppkonkurrent. Exempelvis har den över 1000 omdömen på Amazon där majoriteten är väldigt positiva. Genom åren har den också fått utmärkelsen “bäst i test” av flera oberoende aktörer.

En av de mest framstående specifikationerna är klippbredden på 43 centimeter. Detta erbjuder en perfekt balans mellan effektivitet och manövrerbarhet. Dessutom är det självklart att tänka på dess centraliserade klipphöjdsjustering, vilket ger användaren möjlighet att anpassa klippningen efter just sin gräsmatta. Bland andra noterbara egenskaper märks även hjul med kullager samt steglös hastighetsreglering.

Trots alla dessa goda omdömen, finns det en liten potentiell nackdel. En del användare har påpekat att uppsamlaren kunde ha varit större. Dock är det en mindre detalj som inte påverkar den övergripande funktionen av denna batterigräsklippare. Och en uppsamlare på 50 liter är trots allt ganska mycket.

Vem passar då denna gräsklippare för? Med tanke på dess kapacitet och prestanda, anser vi att den passar bäst för medelstora till stora trädgårdar. För dem som värdesätter en batteridriven upplevelse och Makitas kända hållbarhet är det definitivt ett smart val. Har du andra batteridrivna maskiner eller verktyg från Makita som är kompatibla med dessa batterier blir det också ett relativt billigt val.

Sammanfattningsvis är Makita DLM432PT2 mer än bara en batteridriven gräsklippare; den är en investering i kvalitet och effektivitet. Så, om man kan bortse från den något lilla uppsamlaren, står man inför en riktig pärla i trädgårdsmaskinvärlden.

En bra gräsklippare med mer än tillräckligt med batterikraft för medelstora trädgårdar.

Max, Amazon

Aktuella priser

AL-KO EasyFlex 34.8 Li

AL-KO EasyFlex 34.8 Li

För gräsytor upp till: 200 m² Klippbredd: 34 cm Klipphöjd: 25-75 mm Klipphöjdinställning: Central, 6 steg Vikt: 12 kg Funktion: Bakutkast, uppsamling Material, chassi: Polypropylenplast

AL-KO EasyFlex 34.8 Li är en batteridriven gräsklippare som framträder starkt i sin priskategori. Dess största fördel ligger i dess lätthet och manövrerbarhet, vilket gör den idealisk för små till medelstora trädgårdar. Batteriet är av typen Lithium-Ion, vilket innebär snabb laddning och lång hållbarhet. Maskinens klippbredd på 34 cm är optimerad för precisionsklippning, och höjdjusteringen är enkel att hantera, vilket tillgodoser olika gräslängder.

En av de mest uppskattade funktionerna är det tysta driftsljudet, som möjliggör användning utan att störa grannar. Dessutom är den miljövänlig, då den inte avger några avgaser. Designen är modern och användarvänlig, med en tydlig display och intuitiva kontroller.

Trots dessa fördelar finns det utrymme för förbättring. Batteriets kapacitet kan vara en begränsning för större trädgårdar, då man kan behöva ladda om batteriet för att fullfölja klippningen. Detta kan vara en nackdel jämfört med bensindrivna alternativ eller lite mer exklusiva batterigräsklippare.

I tester har AL-KO EasyFlex 34.8 Li presterat väl när det gäller klippkvalitet och användarvänlighet. Specifikationer som dess klipphöjdjustering, som varierar mellan 25 till 75 mm, och uppsamlingsbehållaren på 30 liter, ger en effektiv och anpassningsbar upplevelse.

Sammanfattningsvis är AL-KO EasyFlex 34.8 Li en mycket prisvärd gräsklippare för den som söker en miljövänlig, tyst och användarvänlig lösning för mindre trädgårdar. För större trädgårdar eller de som föredrar längre driftstider utan uppladdning, kan det vara värt att överväga alternativ med större batterikapacitet eller traditionella bensindriva gräsklippare.

Aktuella priser

Bosch EasyRotak 36-550

Bosch EasyRotak 36-550

Batterityp: Li-ion Batterispänning: 36 V Min klipphöjd: 2 cm Max klipphöjd: 7 cm Klippbredd: 38 cm Uppladdningstid: 140 min Vikt: 15 kg Självgående: Nej Klippsystem: Rotorkniv

Bosch EasyRotak 36-550 är verkligen en imponerande batterigräsklippare. Från första ögonblicket gör den klart varför den snabbt blivit en favorit bland många trädgårdsentusiaster. Den har också utmärkt sig i flera tester. Exempelvis fick den höga betyg i Råd & Röns test av gräsklippare där den bland annat fick pluspoäng för sin låga ljudnivå.

Effektiviteten är otvivelaktigt en av dess styrkor. Med ett kraftfullt 36V-batteri får man både uthållighet och styrka för att hantera de flesta gräsmattor. Dessutom, för de som prioriterar en jämn klippning, levererar den här modellen precis det, tack vare dess skarpa knivar och en jämn kraftfördelning.

Designmässigt har Bosch tänkt på användarvänlighet. Lätt att förvara och ännu lättare att använda – Bosch EasyRotak 36-550 är verkligen en maskin för alla, oavsett tidigare erfarenheter av gräsklippare.

Dock är ingen produkt utan sina brister. En liten nackdel som några användare har påpekat är laddningstiden. Det tar lite längre tid än några av dess konkurrenter på marknaden. Men, med tanke på maskinens övergripande prestanda, känns detta som en mindre kompromiss.

För vem passar då denna batteridrivna gräsklippare? Först och främst, för den som söker en pålitlig och effektiv lösning för gräsmattor upp till 550 m². Den är särskilt bra för dem som inte vill kompromissa med kvalitet men samtidigt önskar bekvämligheten av en batteridriven maskin.

Sammanfattningsvis är Bosch EasyRotak 36-550 en utmärkt investering. Den kombinerar kraft med användarvänlighet på ett sätt som inte många andra gräsklippare på marknaden kan matcha. Och även om laddningstiden kan vara en liten svaghet, är den övergripande prestandan svår att slå.

Aktuella priser

AL-KO Moweo 3.85 Li – Utgått

AL-KO Moweo 3.85 Li

Spänning: 36 V Klippbredd: 37 cm Klipparea: 300 m² Klipphöjd: 25-75 mm Klipphöjdinställning: 6 lägen Hjuldrivning: Nej Chassi: Polypropylenplast Laddtid: 90 min Drifttid: 20 min Vikt: 17 kg

AL-KO Moweo EnergyFlex 3.85 Li har snabbt etablerat sig som en pålitlig partner i trädgårdsvärlden. Den levererar en slående kombination av kraft och effektivitet, vilket framhävts i flertalet tester av oberoende aktörer. Exempelvis utsågs den till “bästa billiga gräsklippare” av PriceRunner. De ansåg bland annat att den hade sköna handtag och en smidig klipphöjdsinställning.

Låt oss börja med styrkorna: maskinens batteridrift gör den både miljövänlig och tyst. Ingen bensin, inga avgaser – ett plus för såväl användare som naturen. Dessutom, tack vare den avancerade batteritekniken, får man en drifttid som är imponerande för en gräsklippare av denna storlek.

När det gäller användarvänlighet, står AL-KO Moweo 3.85 Li i en klass för sig. Dess lätta konstruktion, kombinerat med ergonomiskt utformade handtag, garanterar en behaglig upplevelse. Vidare, med en klippbredd på 38,5 cm, hanterar den enkelt medelstora trädgårdar med lätthet.

Även om det mesta med denna gräsklippare talar för sig själv, finns det rum för förbättring. En del användare kan finna att batteriets laddningstid är något lång om man jämför med konkurrerande modeller. Detta kan vara en avvägning mellan drifttid och laddningstid.

Så, för vem är denna batterigräsklippare bäst lämpad? Med tanke på dess specifikationer och prestanda, skulle AL-KO Moweo 3.85 Li passa trädgårdsentusiaster med små till medelstora trädgårdar, som värderar både kraft och miljömedvetenhet.

Sammanfattningsvis, AL-KO Moweo 3.85 Li står som ett utmärkt val för den moderna trädgårdsägaren. Med några mindre justeringar i framtida modeller kan den mycket väl bli marknadsledande.

Efter många år med motorgräsklippare och problem med starter och bensinlukt är det underbart med en snabbstartad och tystgående maskin.

Peter, TrustPilot

Vanliga frågor om batteridrivna gräsklippare

Har du aldrig ägt en batteridriven gräsklippare rekommenderar vi att du genomför din research noga. Det finns faktiskt flera faktorer som är viktiga att ha koll på så att ditt val blir det bästa möjliga. En bra start för din research kan vara att gå igenom de frågor och svar vi sammanställt nedan.

Källor & test – Batterigräsklippare

Det finns ett stort utbud av tester när det gäller olika gräsklippare. Vi har gått igenom ett flertal av dem. Tillsammans med omdömen och recensioner har det varit grunden till det urval av batterigräsklippare som vi valt att presentera här.

  • Råd & Rön – Ett att de mer omfattande testerna av gräsklippare som genomförts i Sverige är utfört av Råd & Rön. I deras senaste uppdatering hade de kontrollerat hela 88 modeller. De har inte bara testat batterigräsklippare utan även handgräsklippare och bensindrivna alternativ. Det är antagligen det mest kompletta testet av gräsklippare som vi också rekommenderar. Du kan läsa det här.
  • PriceRunner – I PriceRunners test av gräsklippare granskar de 16 olika modeller. Utmärkelsen “bäst i test” gick till Stihl RMA 443 PV. De ger också väldigt goda betyg till AL-KO Moweo EnergyFlex 3.85 Li som det anser vara det bästa billiga alternativet. Hela testet finner du här.
  • Bäst-i-test.se – Även Bäst-i-test.se anser att AL-KO Moweo EnergyFlex 3.85 Li är det mest prisvärda alternativet när det gäller batteridrivna gräsklippare. Utmärkelsen “bäst i test” går dock till Stihl RMA 443 PV. Du kan ta del av deras motiveringar här.
  • Omdömen – Det är inte bara andras tester som påverkat vårt urval. Vi har dessutom gått igenom mängder av kundomdömen och recensioner av populära alternativ. Våra primära källor för detta har varit Amazon, TrustPilot och YouTube.
Skribent
Foto av författare
Mathias Lundgren
Mathias Lundgren började sin yrkesbana som mekaniker, en roll som lade grunden för hans livslånga passion för bilar. Med åren växlade han spår från verkstaden till skrivbordet och är idag en uppskattad skribent för flera framstående e-handelsbutiker.