Grensåg – Bäst i test

En grensåg kan komma i många olika utföranden. Det finns både batteridrivna och helt manuella alternativ. Många föredrar dock en grensåg med ett teleskopskaft. Här presenterar vi därför lite olika alternativ som utmärkt sig i tester av grensågar.

  • Bäst i test
Grensåg bäst i test
Bosch Keo
  • Manuell
Manuell grensåg
Fiskars SW75
  • Teleskop
Grensåg teleskop
GARDENA TCS

Grensågar utifrån test och omdömen

När det gäller beskärning av träd finns det många olika alternativ. För vissa behov kan det räcka med en grensax eller en bättre sekatör. Har du däremot ett behov att beskära flera grövre grenar är det antagligen en grensåg som är det bästa alternativet.

De grensågar vi presenterar här möter lite olika behov. De har dock alla presterat bra i diverse tester av grensågar och mottagit väldigt goda omdömen från mängder av användare. Vår förhoppning är självfallet att du här ska hitta det bästa alternativet för just dina behov.

Bosch Keo

Bosch Keo

Drift: Batteri Batterityp: Lithiumjon Spänning: 18 V Batterikapacitet: 2 Ah Höjd: 138 mm Längd: 370 mm Bredd: 81 mm Vikt: 1,4 kg Kapkapacitet (med A-greppbygel): Max Ø 60 mm Kapkapacitet (utan A-greppbygel): Max Ø 80 mm Klipp per laddning: 115 Sågbladslängd: 150 mm Laddtid: 1 h Sågfrekvens obelastad: 0 – 2 300 slag/min

Den batteridrivna grensågen Bosch Keo utmärker sig som ett enastående alternativ för trädgårdsentusiaster och hemmafixare. Dess kraftfulla 18 V batteri erbjuder långvarig effektivitet, vilket gör att användaren kan genomföra omfattande beskärningsuppgifter utan att behöva ladda om batteriet. Denna grensåg är särskilt användarvänlig tack vare dess ergonomiska design, vilket bidrar till minskad trötthet även under längre användning.

Trots dess många fördelar, bör det nämnas att Bosch Keo kanske inte är det optimala valet för extremt tjocka grenar. Dess skärkapacitet är idealisk för grenar upp till 80 mm i diameter, vilket gör den perfekt för de flesta trädgårdsjobb, men kan vara begränsande för mer krävande uppgifter.

Även om denna såg påminner om en tigersåg är dess primära uppgift att såga grenar. Exempelvis är den utrustad med ett avtagbart ”A-Grip”-fäste, vilket underlättar beskärningen av grenar utan att du behöver använda den andra handen för att stabilisera grenen.

Bosch Keo 18 V har testats i flera sammanhang och har konsekvent visat på hög prestanda och pålitlighet. Exempelvis utsågs den till “bäst i test” av Bygghemma som testade 3 batteridrivna grensågar ur sitt sortiment. Den har också flera hundra omdömen på Amazon från användare som gett den väldigt höga betyg.

Vi anser även att det är värt att nämna att Bosch Keo har en vikt på endast 1,4 kg, vilket gör den till en av de lättare modellerna på marknaden. Detta, kombinerat med dess balanserade design, ger utmärkt manövrerbarhet.

Sammanfattningsvis är Bosch Keo 18 V en utmärkt grensåg för hemmabruk och lätta till måttliga trädgårdsuppgifter. Den är användarvänlig, effektiv och tillförlitlig. Trots vissa begränsningar i kapacitet för tjocka grenar, erbjuder dess flexibilitet och ergonomi stor nytta för alla som vill underhålla sin trädgård med lätthet och komfort.

Aktuella priser

Fiskars SW75

Fiskars SW75

Drift: Manuell Skärkapacitet: 220 mm Bladlängd: 255 mm Mått (LxB): 330×65 mm Vikt: 230 g Bältesclip: Ja Infällbart blad: Ja

Fiskars SW75, en manuell grensåg, framstår som ett imponerande redskap för trädgårdsentusiaster. Dess unika konstruktion möjliggör effektiv sågning av grenar, vilket sparar tid och energi. Med en bladlängd på 25 cm och tänder som är speciellt utformade för att klippa både under drag- och tryckrörelser, hanterar denna såg även tjockare grenar med lätthet.

En intressant aspekt är dess låga vikt och ergonomiska handtag. Dessa egenskaper gör sågen till ett utmärkt val för användare som inte är vana vid tungt trädgårdsarbete eller som vill undvika belastning på handlederna.

Sågen har genomgått flera tester som visar på dess hållbarhet och skärpa över tid. Dessa tester understryker sågens förmåga att behålla sin effektivitet även efter upprepad användning, vilket är ett viktigt kriterium för kvalitet. Exempelvis gav Bygghemma denna grensåg toppbetyg för användarvänlighet i deras test av handdrivna alternativ.

Vi anser att Fiskars SW75 är särskilt lämplig för entusiaster som behöver en pålitlig och användarvänlig grensåg för regelbundet underhåll av träd och buskar. Den passar även för professionella trädgårdsmästare som söker en lätt och effektiv såg för snabb beskärning.

Sammanfattningsvis kombinerar Fiskars SW75 ergonomi, effektivitet och hållbarhet på ett sätt som gör den till ett utmärkt verktyg för både amatörer och proffs inom trädgårdsskötsel.

Den är vass och det är lätt att justera längden på bladet. Mycket nöjd. Jättebra att man kan fälla in den så att inget barn skär sig.

Karin, Amazon

Aktuella priser

GARDENA TCS

GARDENA TCS

Drift: Batteri Spänning: 18 V Batterikapacitet: 2,5 Ah Handtag: Teleskopiskt Kedjehastighet: 3,8 m/s Höjd: 1120 mm Längd: 145 mm Bredd: 200 mm Delning: 3/8″ tum Svärdlängd: 20 cm Vikt: 3,5 kg

Gardena TCS Li-18/20, en batteridriven grensåg, framstår som ett utmärkt val för den hängivna trädgårdsmästaren. Denna teleskopiska stångsåg erbjuder en imponerande balans mellan kraft och användarvänlighet, vilket gör den idealisk för att beskära träd och buskar. Sågens 18 V batteri levererar tillräcklig kraft för att hantera de flesta trädgårdsuppgifter, medan den lätta konstruktionen minskar trötthet vid längre användning.

En noterbar egenskap är dess justerbara räckvidd. Tack vare teleskophandtaget kan användaren enkelt nå grenar på upp till 4 meters höjd, vilket eliminerar behovet av en stege i många situationer. Denna funktion ökar inte bara säkerheten utan också effektiviteten.

Trots dess många fördelar, finns det en nackdel att notera. Batteriets livslängd kan vara begränsad vid intensiv användning, vilket kan vara en olägenhet för dem som har stora trädgårdar eller behöver använda sågen kontinuerligt under längre perioder. Det är dock viktigt att betona att detta är ett gemensamt tema bland många batteridrivna verktyg och bör inte ses som en allvarlig brist.

Gardena TCS Li-18/20 är särskilt lämplig för hemmabrukare som söker en lättanvänd och effektiv lösning för trädgårdsskötsel. Tester och recensioner har bekräftat dess tillförlitlighet och användarvänlighet, vilket gör den till ett värdefullt verktyg för både erfarna trädgårdsmästare och nybörjare.

Specifikationerna, såsom det lätta teleskopskaftet och den kraftfulla motorn, tillsammans med dess flexibilitet och säkerhetsfunktioner, stärker sågens ställning på marknaden. Trots dess mindre batteribegränsning, erbjuder Gardena TCS Li-18/20 en välbalanserad kombination av kraft, räckvidd och användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för de flesta trädgårdsentusiaster.

Aktuella priser

Vanliga frågor om grensågar

Om du letar efter den bästa grensågen för dina behov kan det vara nödvändigt att genomföra lite research och jämförelse av olika alternativ. Genom att gå igenom vår FAQ hoppas vi att du kommer en bit på vägen.

Källor & test – Grensåg

Vår ambition har varit att påvisa att det finns många olika alternativ när det gäller utformningen av grensågar. För att kunna presentera ett bra och relevant urval har vi också tagit del av mängder av användaromdömen och tester av grensågar. Ett par exempel listas nedan:

  • Råd & Rön – Råd & Rön har genom åren utsett flera grensågar till “bäst i test”. Deras senaste test har dock ett par år på nacken. Men om du är intresserad av en manuell grensåg kan det ändå vara värt att läsa det. Testet, som bland annat granskar en tidigare version av Fiskars SW75, finner du här.
  • Bygghemma – Vi har även tagit del av ett par mindre tester som genomförts av Bygghemma. I deras test av batteridrivna grensågar utsåg de Bosch Keo till “bäst i test”. Du kan ta del av det här testet här. De har även granskat handdrivna alternativ där de ger Fiskars SW75 höga betyg.
  • Gör Det Själv – Även Gör Det Själv har genomfört ett test av grensågar. Just detta test rekommenderar vi till alla som är specifikt intresserade av batteridrivna alternativ med teleskopfunktion i stången. Testet, som du finner här, granskar 6 olika modeller.
  • Omdömen – Utöver att vi granskat flera olika tester som genomförts av diverse aktörer har vi tagit del av mängder av användaromdömen och recensioner. Vår primära källa för detta har varit Amazon där det finns hundratals intressanta recensioner av de mer populära alternativen. Känner du dig osäker inför ditt val rekommenderar vi starkt att ta dig lite tid för att läsa igenom dessa omdömen. De kan ge dig unika insikter om både för- och nackdelar med olika alternativ.
Skribent
Foto av författare
Helena Olsson
Helena är en passionerad trädgårdsentusiast vars gröna fingrar och kärlek till naturen leder henne genom livet. Utöver sitt arbete med att hjälpa Sågkungen.se, driver Helena sin egen blogg om trädgårdsskötsel där hon delar med sig av sina bästa tips och råd för att skapa och underhålla en blomstrande trädgård.