Sticksåg – Bäst i test

En bra sticksåg kan vara ett ovärderligt verktyg för både hemmafixaren och den professionella användaren. Här presenterar vi ett mindre urval som har fått väldigt goda omdömen eller presterat bra i tester av sticksågar.

  • Vårt val
Sticksåg bäst i test
Bosch GST 18 V-LI S
  • Storsäljare
Bästa sticksågen för proffs
Makita DJV181Z
  • Budget
Billig sticksåg
Bosch PST 650

Sticksågar utifrån test och omdömen

Utbudet av sticksågar är stort och det finns betydande skillnader i allt från styrka och funktionalitet till ergonomi och säkerhet. Det finns också ett ökande utbud av batteridrivna sticksågar som blivit allt mer kraftfulla. Vilket alternativ som är bäst för just dig beror så klart på dina behov och din budget.

Vår ambition är att här presentera ett mindre urval av sticksågar. Grunden till vårt urval är primärt omdömen och olika tester av sticksågar. Vissa sticksågar har utsetts till “bäst i test” men detta är inte en garanti att det är det är den bästa sticksågen för just dig. Därför har vi försökt presentera ett varierat urval oavsett om du vill ha den absolut bästa sticksågen eller ett prisvärt alternativ för enstaka uppgifter.

Bosch GST 18 V-LI S

Bosch GST 18 V-LI S

Strömförsörjning: Batteri Märkspänning: 18 V Batterikapacitet: 4.0 Ah Vikt med batteri: 2.4 kg Slag: 23 mm Skärdjup i trä: 120 mm Vibrationsvärde: 7.5-8 m/s² Kapacitet aluminium: 20 mm Slaghastighet vid tomgång från/till: 550-2700 per/minut Blåsfunktion: Ja LED-belysning: Ja

Denna sticksåg är konstruerad med användarvänlighet i fokus och försedd med en kraftfull 18V motor. Den erbjuder precision och mångsidighet som få andra verktyg i samma kategori. Komforten är påtaglig. Med ett ergonomiskt grepp och välbalanserad design är arbete under längre perioder inte en påfrestning. Dessutom utlovar den trådlösa teknologin en frihet i rörelsen som är ovärderlig på arbetsplatsen. Tack vare Bosch’s avancerade teknik, är kraften och hastigheten reglerbar, vilket gör den användbar för en rad olika material.

Men allt är inte perfekt. En viss begränsning kan uppfattas i batterilivslängden. Medan batteriet levererar imponerande kraft, kan dess uthållighet komma att ifrågasättas vid extremt krävande arbete. För en professionell användare kan det vara något att vara medveten om.

När det kommer till målgruppen är Bosch GST 18 V-LI S idealisk både för hantverkaren som kräver effektivitet och för den engagerade hemmafixaren som inte vill kompromissa med kvalitet. Nybörjare finner den lätt att använda, medan erfarna användare kommer att uppskatta dess avancerade funktioner.

Slutligen, tillförlitligheten. Detta verktyg är robust byggt och kommer med en garanti som speglar tillverkarens förtroende för produkten. Sammantaget utgör Bosch GST 18 V-LI S ett ypperligt val för den som söker prestanda och precision, trots viss reservation kring batteriets uthållighet.

Har haft många sticksågar genom åren. Bosch GST 18 V-LI S är helt klart den roligaste jag haft. Lätt och smidig, plus att man slipper kabel.

Rickard, Amazon

Aktuella priser

Makita DJV181Z

Makita DJV181Z

Strömförsörjning: Batteri Kolborstfri motor: Ja Skyddssystem för batteri: Ja Antal slag (min-1): 800-3500 Slaglängd: 26 mm Kapacitet – trä: 135 mm Kapacitet – stål: 10 mm Kapacitet – aluminium: 20 mm Vikt med standardbatteri: 2,3 – 2,6 kg Mått (LxBxH): 298 x 77 x 189 mm Ljudtrycksnivå: 78 dB(A)

Makita DJV181Z imponerar direkt vid första anblicken. Med sin borstlösa motor levererar den kraft och effektivitet som få andra modeller kan matcha. Dess ergonomiska design och lätta vikt gör den bekväm att använda, även under långa arbetspass.

Noggrannhet är nyckeln här. Denna såg tillåter precisionssågning som passar både professionella hantverkare och engagerade hobbyanvändare. Dessutom, med funktionen för verktygslös bladbyte, kan arbetet fortsätta utan onödiga avbrott.

Övergången till arbete med olika material blir också smidig tack vare dess variabla hastighetskontroll. Från trä till metall, är Makita DJV181Z en sticksåg som klarar många uppgifter.

Men det finns en skugga i denna positiva bild. Något som kan bli ett irritationsmoment är ljudnivån. Vid intensiv användning kan sågen skapa ett buller som kan vara störande i vissa miljöer. Detta är dock en mindre nackdel i sammanhanget och något som kan åtgärdas med lämpliga hörselskydd.

För den som söker ett pålitligt, kraftfullt och mångsidigt verktyg är Makita DJV181Z ett utmärkt val. Den är speciellt lämplig för de som ställer höga krav på sin utrustning, oavsett om det är i yrkesmässig eller privat användning.

Sammanfattningsvis, genom att kombinera kraft med precision och användarvänlighet, står Makita DJV181Z som en framstående sticksåg inom sitt segment. Det är ett verktyg som inte bara utför sin uppgift, utan gör det med en kvalitet som verkligen sätter en ny standard. Den negativa aspekten av ljudnivån bör inte avskräcka den som söker ett verktyg som levererar i alla avseenden.

Aktuella priser

Bosch PST 650

Bosch PST 650

Strömförsörjning: Nätdriven Märkeffekt: 500 W Sågfrekvens obelastad: 3100 slag/min Fotplatta: Stål Sågdjup i trä: 65 mm Sågdjup i stål: 4 mm

Skräddarsydd för den hängivna hemmafixaren är Bosch PST 650 en sticksåg som verkligen levererar. Med sin kompakta design och lätta vikt är den lätt att hantera. Dessutom erbjuder den enastående kraft med 500 W motor, något som möjliggör smidig sågning i olika material.

Effektiviteten är påtaglig. Med Bosch PST 650 uppnås rena och precisa snitt. Finessen finns där också, med variabel hastighetsinställning som gör det möjligt att anpassa verktyget efter arbetsstyckets krav. Det är denna mångsidighet som gör den så lockande för den ambitiösa gör-det-självaren.

Säkerhet och komfort har inte förbisetts. Ett mjukt handtag säkerställer ett stadigt grepp, medan den inbyggda dammutsugningsfunktionen bidrar till en ren arbetsplats. Från vissa butiker medföljer också ett robust fodral, vilket underlättar förvaring och transport. 

Dock måste en aspekt nämnas som kan förbättras. Även om kvaliteten på sågbladen som normalt medföljer är godkänd, kan de vara något klena för mer krävande projekt. Investering i högkvalitativa blad rekommenderas för den som planerar att ta sig an tuffare arbetsuppgifter.

Sammanfattningsvis är Bosch PST 650 en idealisk sticksåg för entusiaster som söker kvalitet till ett rimligt pris. Den erbjuder en balans mellan kraft och finess som tilltalar både nybörjaren och den mer erfarna användaren. Med sin mindre svaghet som lätt kan åtgärdas, framstår detta som ett utmärkt verktyg för en bred användargrupp. Investera i Bosch PST 650 för en tillförlitlig och mångsidig sticksåg som inte gör många besvikna.

Aktuella priser

Vanliga frågor om sticksågar

Om du insett att du faktiskt behöver en sticksåg kan det säkerligen dyka upp en och annan fråga om vilken modell som är den bästa för dig. För att försöka underlätta en aning har vi här sammanställt våra svar på några vanliga frågor om sticksågar.

Källor & test – Sticksåg

För att kunna presentera en så pass bra guide som möjligt har vi tagit del av information från ett flertal olika källor gällande omdömen och tester av sticksågar. Nedan har vi listat ett urval:

  • Gör Det Själv – Söker du information om olika verktyg är Gör Det Själv en väldigt bra källa enligt oss. De har genom åren genomfört flera tester av sticksågar, både nätdrivna och batteridrivna alternativ. Om du är intresserad av att veta vilka modeller de har utsett till “bäst i test” finner du mer information här.
  • Råd & Rön – Även Råd & Rön har genomfört tester av sticksågar. I deras senaste test granskades hela 26 olika alternativ. DeWalt DW333K blev sticksågen som utsågs till “bäst i test”. Du kan läsa hela testet här.
  • Omdömen – Vi anser att kundomdömen i många fall kan vara lika värdefulla som vissa tester av sticksågar. Våra primära källor för kundomdömen har varit TrustPilot och Amazon. Just omdömen av Bosch GST 18 V-LI S på Amazon har varit en bidragande orsak till att vi valt att presentera just den sticksågen. I dagsläget har den över 4 000 omdömen med ett betyg på 4,8.
  • Prisjakt – Även Prisjakt har till viss del varit en källa för oss i denna guide. Vi har primärt använt Prisjakt för att kontrollera att det finns ett tillräckligt stort urval av butiker som faktiskt säljer de sticksågar vi presenterar här.
  • YouTube – För olika recensioner av specifika sticksågar har YouTube varit en betydelsefull källa. Det finns mängder av entusiaster som publicerar väldigt genomgående recensioner som kan vara mycket värdefulla.
Skribent
Foto av författare
Lasse Arvidsson
Lasse, en pensionerad snickare med ett helt yrkesliv bakom sig, är en skattkista av kunskap när det gäller verktyg och byggmaterial. Sedan pensioneringen har Lasse kanaliserat sin passion för hantverk genom att dela med sig av sina erfarenheter och expertomdömen om olika verktyg och varumärken.