Avståndsmätare – Bäst i test

En avståndsmätare kan vara allt från ett enkelt hjälpmedel till ett extremt avancerat mätinstrument med imponerande funktioner. Här granskar vi lite varierande alternativ som utmärkt sig i tester av avståndsmätare eller genom väldigt goda omdömen.

 • Bäst i test
Avståndsmätare bäst i test
Bosch PLR 50 C
 • Budget
Billig avståndsmätare
Stanley TLM 50
 • Premium
Avståndsmätare för bygg
Leica Disto D2

Avståndsmätare utifrån test och omdömen

Behöver du exakta mått för ditt nästa projekt kan en bra avståndsmätare vara ovärderlig. Men bättre modeller kan tillföra så mycket mer än att bara mäta avstånd. Idag kan bättre modeller exempelvis hjälpa dig med att beräkna både area och volym. Och med inbyggda lutnings- och vinkelsensorer kan en bättre avståndsmätare vara avgörande för ett effektivt arbete.

Just stora skillnader i funktionalitet innebär att priserna på avståndsmätare kan variera en hel del. Är du bara intresserad av avståndsmätning kan den mest avancerade modellen bli både dyr och onödig. Därför har vi här valt att presentera ett lite varierat urval med förhoppningen att du ska hitta den bästa avståndsmätaren för dina behov.

Bosch PLR 50 C

Bosch PLR 50 C

Största mätavstånd: 50 m Minsta mätavstånd: 0,05 m Precision: 2 mm Laserklass: 2 Våglängd: 635 nm Mätningstid: 4 s Laserstråle diameter (min): 9 mm Laserstråle diameter (max): 4,5 cm Temperatur vid drift: -10 – 50°C Temperaturintervall (förvaring): -20 – 70°C Bredd: 50 mm Djup: 115 mm Höjd: 23 mm Vikt: 160 g

Bosch PLR 50 C är utan tvekan en av marknadens mest imponerande avståndsmätare. Med dess avancerade teknik och ergonomiska design har den blivit en favorit för både professionella användare och DIY-entusiaster.

När det gäller specifikationerna imponerar den på oss. En av de mest framträdande funktionerna är dess förmåga att mäta avstånd upp till 50 meter med enastående precision. Dessutom erbjuder den Bluetooth-anslutning, vilket möjliggör enkel dataöverföring till mobila enheter, och detta kompletteras med en färgpekskärm som är både intuitiv och användarvänlig. Bland andra exempel på användbara funktioner märks:

 • Bakgrundsbelyst skärm
 • Bluetooth (version 4.0)
 • Minnesfunktion med 10 minnesposter
 • Areamätning
 • Volymmätning
 • Min/max-mätning
 • Addition- och subtraktionsfunktion

Flera tester har påpekat hur Bosch PLR 50 C står ut från mängden. Den får konsekvent höga betyg för sin noggrannhet och användarvänlighet. Den utsågs också till “bäst i test” av Gör Det Själv när de granskade 7 laseravståndsmätare. På Amazon har den nästan 5 000 omdömen med ett snittbetyg på 4,7. Enligt oss är det svårt att få en starkare rekommendation än just så många positiva kundomdömen.

Dock, som med alla produkter, finns det något att överväga. En mindre nackdel, som kan vara värd att notera, är enhetens pris, som kan vara lite högt för den genomsnittliga hemmafixaren. Men med tanke på dess höga prestanda och avancerade funktioner, skulle många argumentera för att den erbjuder ett utmärkt värde för pengarna.

Så, för vem passar denna avståndsmätare? Med tanke på dess funktioner och precision är den idealisk för professionella inom bygg- och renoveringsbranschen. Även om hobbysnickare och hemmafixare också skulle finna den extremt användbar, särskilt de som värderar kvalitativa verktyg.

Sammanfattningsvis, Bosch PLR 50 C är en exceptionell avståndsmätare som erbjuder pålitlig mätning med hög noggrannhet. Medan priset kan avskräcka vissa, kan dess avancerade funktioner och precision mycket väl motivera investeringen. En sak är säker, den som väljer denna avståndsmätare kommer inte att bli besviken.

Laserdistansmätaren fungerar mycket bra. Den har även finesser för att mäta avstånd i vinkel för att uppskatta höjden. Går med bluetooth att koppla till telefon och med dess app kan man rita upp till exempel ett rum och genom måtten från mätaren direkt lägga in dem på ritningen på rätt vägg.

Mikael, Amazon

Aktuella priser

Stanley TLM 50

Stanley TLM 50

Räckvidd: 15 m Mätnoggrannhet: ± 3 mm Belyst display: Ja Förvaringstemperatur: -10 – 60°C Driftstemperatur: 0 – 40°C Digital målsökare: Nej Bluetooth: Nej Lutningssensor: Nej

Den väldigt prisvärda avståndsmätaren Stanley TLM 50 imponerar med sina förstklassiga egenskaper. Enligt flera recensioner har denna avståndsmätare etablerat sig som ett pålitligt och precist verktyg. Med ett mätomfång på upp till 15 meter och en noggrannhet på ± 3 mm, erbjuder den konkurrenskraftiga specifikationer för den prisklassen.

Designmässigt har Stanley skapat ett kompakt och ergonomiskt redskap. Det ligger bekvämt i handen, vilket underlättar längre arbetspass. Dessutom, med en intuitiv användarupplevelse, blir det enkelt även för nybörjare att snabbt komma igång med mätningar. Den saknar dock flera av de mera avancerade funktionerna som de absolut bästa avståndsmätare har. Men har du lite enklare behov finns det ju ingen anledning att betala för extra för funktioner du aldrig kommer att använda.

Även om TLM 50 övervägande får höga poäng, finns det något som kunde varit bättre. Batterilivslängden, även om tillfredsställande, kan vara kortare än vissa konkurrerande modeller på marknaden. Detta kan bli ett irritationsmoment för professionella användare som kräver längre drifttid.

Men för hemmafixaren eller den som behöver ett tillförlitligt mätverktyg för mindre projekt, framstår Stanley TLM 50 som ett ypperligt val. Dessutom, med tanke på priset och de solidariska funktionerna, är det svårt att hitta en bättre avståndsmätare i denna kategori.

Sammanfattningsvis står Stanley TLM 50 stark bland de lite enklare alternativen som primärt är avsedda för hemmafixare. Trots mindre brister, som batteriets livslängd, erbjuder den enastående värde för pengarna. En stark rekommendation för de som vill ha pålitlighet och precision utan att helt tömma plånboken.

Aktuella priser

Leica Disto D2

Leica Disto D2

Räckvidd: 0.05 – 100 m Mätnoggrannhet: ± 1,5 mm Mätenheter: m, ft, in Bluetooth: Ja Datainterface: Bluetooth® Smart Drifttid batteri: Upp till 10 000 mätningar, upp till 20 tim drifttid Miljöklass: IP 54 Driftstemperatur: -10 – 50°C Förvaringstemperatur: -25 – 70°C Lutningssensor: Nej Stativgänga: Nej Mått: 116 x 44 x 26 mm Vikt: 100 g Belyst display: Ja Digital målsökare: Nej

Leica Disto D2 imponerar direkt ur lådan. Med sin kompakta design och innovativa teknik erbjuder den en oöverträffad precision i mätningar. Faktum är att recensioner från världen över ständigt prisar Leica för dess exakthet och driftsäkerhet.

För de teknikintresserade, här är några siffror: D2 mäter avstånd upp till 100 meter med en imponerande noggrannhet på ±1,5 mm. Dessutom innehåller den en praktisk minnesfunktion som sparar de tio senaste mätningarna – idealiskt för snabba uppgifter på plats.

Även om D2 briljerar i många avseenden, skulle vissa användare önska att bakgrundsbelysningen i displayen var något starkare. Men detta är en mindre nackdel i det stora hela och ska inte skymma dess övergripande prestanda.

För vem passar då denna avståndsmätare bäst? Professionella hantverkare, arkitekter och även seriösa DIY-entusiaster kommer att uppskatta denna avståndsmätares användarvänlighet och precision. Oavsett om uppgiften handlar om inomhusprojekt eller större byggarbetsplatser, står D2 redo att leverera.

Så, för att sammanfatta: Leica Disto D2 är en exceptionell avståndsmätare, anmärkningsvärt exakt och pålitlig. Trots en mindre svaghet med bakgrundsbelysningen, står den stolt som en förebild inom sitt segment. Det är en investering som lönar sig för de som efterfrågar det bästa.

Mycket enkel att använda samtidigt som den har avancerade funktioner.

Michael, Trustpilot

Aktuella priser

Vanliga frågor om avståndsmätare

Utvecklingen av avståndsmätare har gått snabbt och bättre alternativ är utrustade med funktioner som inte alla ens är medvetna om att det finns. Här försöker vi därför reda ut frågor om hur olika avståndsmätare kan skilja sig åt och vad vi anser att du bör kontrollera innan du bestämmer dig för vilken modell att köpa.

Källor & test – Avståndsmätare

För att kunna sammanställa denna guide har vi tagit del av mängder av omdömen, recensioner och tester av avståndsmätare. Nedan har vi listat ett par exempel på våra källor samt rekommendationer för vidare läsning/research:

 • Gör Det Själv – I Gör Det Självs test av avståndsmätare granskar de 7 modeller utifrån precision, display och funktioner. Utmärkelsen “bäst i test” gick till Bosch PLR 50 C. Hela testet finner du här.
 • Omdömen – Flera av de avståndsmätare vi presenterar här är bästsäljare. Detta innebär att det också finns mängder av recensioner och omdömen från både professionella användare och hemmafixare. För just omdömen har Amazon varit en viktig källa för oss. Exempelvis har Bosch PLR 50 C tusentals omdömen på Amazon som belyser både för- och nackdelar med denna mycket populära avståndsmätare.
 • YouTube – För lite mer djupgående användarrecensioner har YouTube varit en bra källa. Ett exempel (som du kan se nedan) är Jörgen Nilssons recension av Bosch PLR 50 C.
Skribent
Foto av författare
Oskar Engström
Oskar har en gedigen bakgrund som målare med över tio års erfarenhet i branschen, vilket har gett honom en djup förståelse för grundarbete och olika hjälpmedel. Idag har Oskar tagit steget fullt ut som frilansskribent, där han kombinerar sin tekniska kunskap med ett passionerat skrivande.