Publicerad den

Val av kompostkvarn

Guide kompostkvarna

Har du en stor trädgård med träd och buskar kan en kompostkvarn vara en riktigt bra investering. Det finns dock ett relativt stor utbud med lite olika funktioner som passar för lite olika behov och användningsområden.

Om du gått lös med häcksaxen eller använt tigersågen för att beskära träd kommer du antagligen behöva åka minst en tur till återvinningscentralen. Har du däremot en kompostkvarn kan du enkelt ta hand om avfallet. Resterna kan du sedan använda till exempelvis täckningsmaterial i trädgården.

Olika typer av kompostkvarnar

Det finns som sagt olika typer av kompostkvarnar. Utöver skillnader i storlek på uppsamlaren och tratt är den primära skillnaden hur den hanterar materialet som matas in i den. De flesta kompostkvarnar går att dela in i två kategorier. Kompostkvarn med kniv och kompostkvarn med vals.

Kompostkvarn med kniv

Kompostkvarnar med kniv har kapaciteten att verkligen finfördela kvistar och grenar. Du behöver dock mata grenarna manuellt vilket gör att arbetet tar lite längre tid. En kompostkvarn med kniv låter också betydligt mer än alternativ med vals. Om du kan acceptera ljudnivån är alternativ med kniv billigare än de med vals (allt annat lika).

Kompostkvarn med vals

Kompostkvarnar med vals skär sönder avfallet mellan valsen och en stålplatta. De roterande valsarna matar automatiskt ner material som ska behandlas. En kompostkvarn med vals är också betydligt tystare än alternativ med kniv.

Vanliga frågor om kompostkvarnar

Om du är intresserad av köpa en kompostkvarn kan det säkert fortfarande finnas en och annan obesvarad fråga. Nedan har vi sammanställt svaren på några av vanligaste frågorna från hemmafixare som befinner sig i början av köpprocessen.

Vilka tillverkare av kompostkvarnar är populära

Bland de märken som har bäst omdömen och som säljer bäst just nu märks framför allt modeller från AL-KO, Bosch, Stiga och Stihl. De har alla lite olika alternativ i sina respektive sortiment som möter olika behov. Köper du en kompostkvarn från ett av dessa märken tror vi att sannolikheten ökar att du blir nöjd.

Hur mycket kostar en bra kompostkvarn?

De flesta kompostkvarnar ligger mellan 2 000 och 5 000 kr. Det är framför allt kapaciteten som avgör priset. Det finns billigare alternativ men då behöver du tumma lite på kvalité och vår erfarenhet är att du lätt kommer ångra dig.

Kan jag köpa min kompostkvarn på nätet?

Det finns gott om kompostkvarnar som går att köpa online. De är dock en stor produkt så det kan vara bra att kolla lite extra noga kring butikens leveransalternativ. Även returpolicy är något vi rekommenderar att du kontrollerar innan du genomför ditt köp.