Publicerad den

Skillnaden mellan röjsåg och grästrimmer

Skillnaden mellan röjsåg och grästrimmer

En röjsåg och en grästrimmer är väldigt lika rent visuellt. Men funktionsmässigt skiljer de sig åt en hel del. Här reder vi ut skillnaderna så att du väljer rätt redskap.

Om du står i valet mellan att köpa en röjsåg och en grästrimmer är det viktigt att vara medveten om att det är två totalt olika redskap med olika användningsområden. Den största skillnaden är hur de klipper. Röjsågen har möjligheten att utrustas med olika sly- och sågklingor. En grästrimmer har inte den möjligheten och slår istället av gräset med plasttråd eller plastknivar. Denna skillnaden, tillsammans med skillnader i styrka, medför att röjsågen och grästrimmern har helt olika användningsområden.

Användningsområden för en röjsåg

Just möjligheten att använda olika klingor möjliggör för flera användningsområden för röjsågen. Med exempelvis en slyklinga kan du med fördel använda en röjsåg för tyngre vegetation som sly, buskage och hårdare grenar. Perfekt att sedan mata ner i kompostkvarnen. En röjsåg kan även utrustas med en röjsågsklinga eller till och med en trådspole. Det senare alternativet möjliggör för dig att använda röjsågen för trimma högt gräs. Röjsågen är generellt också mycket starkare än grästrimmern och det är inte ovanligt att den är utrustad med tvåhandsstyre och bärsele. 

Användningsområden för en grästrimmer

Den betydligt lättare grästrimmern är oftast utrustad med ett så kallat loophandtag. Istället för klingor har grästrimmern antingen plastknivar eller tråd för att avverka gräset. Valet mellan plastknivar eller tråd är inte helt obetydligt. En grästrimmer med plastknivar klarar generellt sett lite kraftigare gräs. En grästrimmer med tråd är däremot lite mer exakt. Oavsett val är grästrimmerns primära användningsområde att trimma gräsmattan där du exempelvis har svårt att komma åt med en gräsklippare.

Vanliga frågor om röjsågar och grästrimmers

Du har nu förhoppningsvis lite bättre förståelse kring skillnaderna mellan en röjsåg och en grästrimmer. Nedan har vi sammanställt några övriga vanliga frågor.

Finns det bensindrivna röjsågar och grästrimmers?

Det finns ett relativt stor utbud av bensindrivna röjsågar. När det gäller grästrimmers är det däremot lite mer ovanligt. En grästrimmer är idag i regel batteridriven.

Vilka tillverkare av grästrimmers är populära?

Det finns mängder av olika märken när det gäller grästrimmers. Vill du ha en bra grästrimmer rekommenderar vi ett alternativ från Bosch, Makita eller Stiga.

Vilka tillverkare av röjsågar är populära?

Även utbudet av röjsågar är relativt stort. Bland premiummärken märks bland annat Husqvarna och Stihl. Letar du efter en lite billigare röjsåg rekommenderar vi AL-KO eller Stiga.