Mutterdragare – Tryckluft, nätdriven eller batteri?

En bra mutterdragare är nästan ett måste i garaget. Men även för hemmafixaren kan det finnas fler användningsområden än enbart för däckbyten. Det finns dock relativt många olika alternativ. Så här går vi igenom några av de större skillnader som finns när det gäller mutterdragare.

Olika mutterdragare skiljer sig åt både i funktionalitet och styrka. Vill man förenkla det en aning går det dock att dela in dem i tre olika grupper:

  • Tryckluftsdrivna
  • Nätdrivna
  • Batteridrivna

Respektive grupp har sina respektive för- och nackdelar. Nedan går vi igenom vilka dessa är. Förhoppningsvis bidrar denna genomgång till att det blir lite enklare för dig att välja rätt modell för dina behov.

Tryckluftsdrivna mutterdragare

För yrkesanvändare är tryckluftsdrivna mutterdragare oftast att föredra. Det har i regel en väldigt hög effekt och maximalt vridmoment. Det är också betydligt lättare än exempelvis ett batteridrivet alternativ. Just batteriet väger faktiskt en del och jobbar du mycket med mutterdragaren är oftast ett tryckluftsdrivet alternativ mer ergonomiskt. Du behöver dock en kompressor vilket alla inte har hemma i garaget. Har du redan en kompressor för driva något/några av dina andra verktyg kan det vara värt att kontrollera att den fungerar tillsammans med den mutterdragare du är intresserad av.

Nätdrivna mutterdragare

Nätdrivna mutterdragare är faktiskt inte speciellt vanligt. Det finns dock ett mindre sortiment som präglas av stort vridmoment och hög hastighet. Nackdelen med en nätdriven mutterdragare är så klart att du måste ha tillgång till eluttag. Inte alltid en självklarhet om du vill lossa muttrar på parkeringen inför däckbytet. En stor fördel är dock priset. Du behöver varken investera i en kompressor eller batteri.

Batteridrivna mutterdragare

Något som blir allt vanligare är batteridrivna verktyg. Under många år har den främsta nackdelen varit styrkan. Utvecklingen gällande batterier har dock gått framåt snabbt. Idag finns det också fullgoda alternativ av batteridrivna motorsågar, batteridrivna spikpistoler och numera även mutterdragare. Batteridrivna mutterdragare är dock för det mesta aningen svagare än exempelvis tryckluftsdrivna alternativ. De väger också mer och har du inte redan ett kompatibelt batteri kan de kosta en hel del pengar. En stor fördel med batteridrivna mutterdragare är flexibiliteten då du inte begränsas till en kompressor eller eluttag.

Skribent
Foto av författare
Mathias Lundgren
Mathias Lundgren började sin yrkesbana som mekaniker, en roll som lade grunden för hans livslånga passion för bilar. Med åren växlade han spår från verkstaden till skrivbordet och är idag en uppskattad skribent för flera framstående e-handelsbutiker.