
En bra mutterdragare är nästan ett måste i garaget. Men även för hemmafixaren kan det finnas fler användningsområden än enbart för däckbyten. Det finns dock relativt många olika alternativ. Så här går vi igenom några av de större skillnader som finns när det gäller mutterdragare.
Olika mutterdragare skiljer sig åt både i funktionalitet och styrka. Vill man förenkla det en aning går det dock att dela in dem i tre olika grupper:
- Tryckluftsdrivna
- Nätdrivna
- Batteridrivna
Respektive grupp har sina respektive för- och nackdelar. Nedan går vi igenom vilka dessa är. Förhoppningsvis bidrar denna genomgång till att det blir lite enklare för dig att välja rätt modell för dina behov.
Tryckluftsdrivna mutterdragare
För yrkesanvändare är tryckluftsdrivna mutterdragare oftast att föredra. Det har i regel en väldigt hög effekt och maximalt vridmoment. Det är också betydligt lättare än exempelvis ett batteridrivet alternativ. Just batteriet väger faktiskt en del och jobbar du mycket med mutterdragaren är oftast ett tryckluftsdrivet alternativ mer ergonomiskt. Du behöver dock en kompressor vilket alla inte har hemma i garaget. Har du redan en kompressor för driva något/några av dina andra verktyg kan det vara värt att kontrollera att den fungerar tillsammans med den mutterdragare du är intresserad av.
Populära modeller
Nedan har vi listat några av de populäraste modellerna när det gäller tryckluftsdrivna mutterdragare:
Nätdrivna mutterdragare
Nätdrivna mutterdragare är faktiskt inte speciellt vanligt. Det finns dock ett mindre sortiment som präglas av stort vridmoment och hög hastighet. Nackdelen med än nätdriven mutterdragare är så klart att du måste ha tillgång till eluttag. Inte alltid en självklarhet om du vill lossa muttrar på parkeringen inför däckbytet. En stor fördel är dock priset. Du behöver varken investera i en kompressor eller batteri.
Batteridrivna mutterdragare
Något som blir allt mer vanligt är batteridrivna verktyg. Under många år har den främsta nackdelen varit styrkan. Utvecklingen gällande batterier har dock gått framåt snabbt. Idag finns det också fullgoda alternativ av batteridrivna motorsågar, batteridrivna spikpistoler och numera även mutterdragare. Batteridrivna mutterdragare är dock för det mesta aningen svagare än exempelvis tryckluftsdrivna alternativ. De väger också mer och har du inte redan ett kompatibelt batteri kan de kosta en hel del pengar. En stor fördel med batteridrivna mutterdragare är flexibiliteten då du inte begränsas till en kompressor eller eluttag.
Populära modeller
Nedan har vi listat några av de populäraste modellerna när det gäller batteridrivna mutterdragare:
Vanliga frågor om mutterdragare
Om du aldrig ägt en mutterdragare kan det säkert finns några frågetecken kvar som behöver rätas ut. Nedan har vi försökt svara på några av de vanligaste frågorna från förstagångsköpare.
När det gäller nätdrivna och batteridrivna alternativ märks framför allt stora märken som Milwaukee, DeWalt, Hikoki, Metabo och Bosch. Är du intresserad av ett tryckluftsdrivet alternativ är det dock andra märken som dominerar. Vi tänker främst på Bahco och Ingersolls Rand.
Det beror så klart helt på dina behov och din budget. Har du redan en kompressor är det enklare att argumentera för att ett tryckluftsdrivet alternativ är det bästa. Har du däremot redan flera batteridrivna verktyg från ett och samma märke kan det vara en bra idé att kontrollera det märkets sortiment först.
Vi rekommenderar att du börjar med att bestämma dig för vilken typ av mutterdragare du tror passar dig bäst. Är du intresserad av ett batteridrivet alternativ kan det vara värt att göra en snabb inventering av dina befintliga batterier. Glöm heller inte att kontrollera specifikationerna på den modell du är intresserad av. Vi tänker främst på maximalt vridmoment, slaghastighet, obelastad hastighet och maximal bultdiameter.
Vill du ha en stark mutterdragare från ett bra märke får du räkna med att betala minst 2- 3 000 kr. Behöver du dessutom investera i en kompressor eller köpa till batterier blir det självfallet ännu lite dyrare.