Välj den bästa häcksaxen för dina behov

Att klippa häcken för hand kan vara både tidsödande och tråkigt. Som tur är finns det numera gott om både bra och relativt billiga häcksaxar som antingen är nätdrivna eller batteridrivna. Det finns också häcksaxar med olika utformning anpassade för olika uppgifter.

Det allt större utbudet av häcksaxar kan göra det lite svårt att veta vilken modell man ska välja. I denna guide går vi därför igenom vilka val du behöver ta ställning till. Vår förhoppning är som alltid att vi kan underlätta ditt köpbeslut.

Olika typer av häcksaxar

Som vi redan nämnt finns det både nät- och batteridrivna häcksaxar. Det finns även ett fåtal bensindrivna alternativ men det blir allt mer ovanligt. Nedan går vi igenom för- och nackdelar med nät- och batteridrivna alternativ.

Batteridrivna

Det blir allt vanligare med batteridrivna häcksaxar. Utvecklingen av batterierna har gått väldigt snabbt framåt och dess tidigare nackdelar är inte lika framträdande som de tidigare var. Fördelarna, i jämförelse med nätdrivna alternativ, är att du slipper långa förlängningssladdar och behov av eluttag. De är också väldigt tystgående i jämförelse med bensindrivna alternativ. Nackdelen är fortfarande dess styrka och batteritiden. Både dessa faktorer har dock blivit betydligt bättre under senare år.

Nätdrivna

Det finns fortfarande de som föredrar en nätdriven häcksax. De är aningen billigare än batteridrivna alternativ. I alla fall om du inte redan äger ett kompatibelt batteri. Det finns också en del nätdrivna alternativ som är riktigt starka och som klarar riktigt tjocka grenar. Du förlorar dock en hel del i flexibilitet. Men har du en mindre trädgård kan ett nätdrivet alternativ ändå vara det bästa.

Olika utformning av häcksaxar

Utöver val mellan nät-, batteri- och bensindrivet finns det andra aspekter att beakta. Gör man det enkelt för sig kan man dela upp häcksaxar i tre huvudgrupper:

  • Dubbelsidiga häcksaxar
  • Enkelsidiga häcksaxar
  • Stånghäcksaxar

Dubbelsidig häcksax

Om du är ute efter en häcksax som du kan använda för att forma din häck är det antagligen en dubbelsidig häcksax som kommer passa dig bäst. Den dubbelsidiga häcksaxen lämpar sig bäst för häckar i brösthöjd.

Enkelsidig häcksax

Det finns även enkelsidiga häcksaxar. Som namnet antyder finns det enbart tänder på klippaggregatets ena sida. Dessa häcksaxar är bäst lämpade för att klippa raka häckar. Har din häcksax en lång klinga är en enkelsidig häcksax perfekt för att klippa större områden.

Stånghäcksax

Har du en högre häck kan det vara värt att överväga en så kallad stånghäcksax. Dessa modeller gör det möjlig att klippa höga häckar genom att vinkla klippaggregatet. Så med en bra stånghäcksax kan du låta stegen stå kvar i garaget.

Vanliga frågor om häcksaxar

Du har nu förhoppningsvis en bättre uppfattning kring vilken typ av häcksax som bäst möter dina behov. Det kan dock fortfarande finnas en del intressanta men ändå obesvarade frågor. Nedan försöker vi lösa det.

Vilka tillverkare av häcksaxar är populära?

Är du ute efter en riktigt bra häcksax rekommenderar vi en modell från Bosch, Husqvarna eller Stihl. De har alla större utbud av olika typer av häcksaxar. Även Gardena har ett par intressanta alternativ.

Hur mycket kostar en bra häcksax?

Priserna kan variera ganska mycket beroende på vilken typ av häcksax du är intresserad av. Räkna med minst 1 000 kr för ett bra alternativ. Vill du ha en riktigt stark häcksax med extra lång klinga kan det bli betydligt dyrare.

Går det bra att köpa en häcksax online?

Det går alldeles utmärkt att köpa din häcksax online. Både priser och utbud är bättre online än i den fysiska handeln. Så vet du vilken modell du vill ha finns det egentligen ingen anledning till att inte köpa den online.