Publicerad den

Bästa robotgräsklipparen för den medelstora gräsmattan

Bästa robotgräsklipparen för den medelstora gräsmattan

En bra robotgräsklippare kan hålla din gräsmatta i toppform samtidigt som den sparar dig en massa tid. Det finns dock ganska stora skillnader mellan olika modeller. Vi har gått igenom de bästa alternativen för den medelstora gräsmattan.

Det har genomförts mängder av tester av robotgräsklippare genom åren. Vi har gått igenom flera av dessa tester samt tittat på omdömen och specifikationer. Efter vår genomgång känner vi oss bekväma med att utse en specifik robotgräsklippare som den bästa för den medelstora trädgården.

Husqvarna Automower 315 – Testvinnare

Husqvarna Automower 315

Husqvarna har flera mycket populära alternativ när det gäller robotgräsklippare. Deras Husqvarna Automower 315 är dock den modell vi anser vara bäst för dig som har en kuperad och måttligt stor gräsmatta. Den har presterat väldigt bra i tester. Har extremt bra omdömen och har bland annat fått beröm för att den är tyst, lättprogrammerad och dess utmärkta terrängegenskaper.

Finns att köpa online

Husqvarna har relativt hårda krav på sina återförsäljare och tyvärr är det endast ett fåtal större e-handlare som kan erbjuda deras Automower 315 online. Det finns dock ett fåtal aktörer som säljer den online. Du hittar dem via länkarna nedan.

Specifikationer för Husqvarna Automower 315

Maximal lutning inom arbetsområdet: 40% Maximalt klippområde: 1500 m² Klippbredd cm: 22 cm Klipphöjd max: 60 mm Klipphöjd min: 20 mm Klippsystem: 3 ledade knivblad Batterityp: Li-Ion Informationspanel: LCD-display med inställningsmeny Ljudnivå: 60 db(A) Lyftsensor: Ja Vältsensor: Ja Ungefärlig klipptid på en laddning: 70 minuter Ungefärlig laddningstid: 60 minuter Vikt: 9.2 kg Smartphone-koppling: Bluetooth GPS-navigering: Nej Möjliga guidekablar: 1 st

Om Husqvarna Automower 315

Det angivna maximala klippområdet för Husqvarna Automower 315 är 1500 m². Det kan vara viktigt att påpeka att det faktiskt är det maximala. I praktiken kan det bli betydligt mindre. Den klarar av en maximal lutning på hela 40% (22°) vilket gör den speciellt bra för riktigt kuperade gräsmattor. Dess goda terrängegenskaper gör den också till ett bra val för den lite mer ojämna gräsmattan.

Från omdömen och tester är det tydligt att den uppskattas för sin driftsäkerhet och användarvänlighet. Den anses också vara relativt tyst och har en mycket populär app. Från appen kan du göra diverse inställningar för exempelvis manuell klipphöjdsjustering och ändringar i robotens arbetsschema. Som övriga alternativ från Husqvarna ligger Automower 315 i det övre prissegmentet. För pengarna får du kvalité och en riktigt bra och användarvänlig robotgräsklippare.

Effektiv, tyst, smart och stark! Klarar av gropar och sluttningar utan problem. Många bra inställningar som kan ställas in i appen!

Hajfenan, Prisjakt

Andra populära robotgräsklippare

Husqvarna Automower 315 är inte nödvändigtvis det bästa alternativet för alla medelstora gräsmattor och trädgårdar. Vi har därför listat ett par andra alternativ nedan. Alla är storsäljare som också fått mycket goda omdömen.

Köpguide robotgräsklippare

En bra robotgräsklippare kan kosta en del pengar. Det kan därför vara en bra idé att göra lite research innan du bestämmer dig för modell. Utöver att lösa omdömen, recensioner och tester rekommenderar vi att du kontrollerar specifikationerna för följande områden:

  • Arbetsyta
  • Terräng
  • Ljudnivå
  • Säkerhet
  • Installation

Arbetsyta

Olika robotgräsklippare har olika kapacitet när det gäller arbetsyta. Det kan därför vara viktigt att ha en bra uppfattning kring hur stor din gräsmatta är. Kontrollera noga så att du köper en robotgräsklippare som klarar av hela gräsmattan. Det kan också finnas skäl att inte köpa en modell med alltför stor kapacitet då dessa i regel kostar mer.

Terräng

Utöver storleken på på gräsmattan kan dess terräng styra valet av gräsklippare. Har du en kuperad gräsmatta eller ett parti med kraftig lutning bör du kontrollera att modellen du är intresserad av klarar av att klippa alla områden. Olika modeller har också olika typer av hjul vilka kan lämpa sig olika väl för olika typer av gräsmattor. Här kan eventuella brister avslöjas i olika omdömen och recensioner.

Ljudnivå

Även om ljudnivån på en robotgräsklippare inte är i närheten av en bensingräsklippare kan detta vara en faktor att kontrollera. Tanken är ju i och för sig att gräsklipparen ska kunna klippa gräsmattan även när du inte är hemma. Men om dina grannar bor nära inpå kan det ändå vara en faktor som behöver beaktas.

Säkerhet

Har du mindre barn eller husdjur rekommenderar vi att du kontrollerar vilka säkerhetsfunktioner robotgräsklipparen har. Från bättre modeller anser vi att det minimala är att det har både vält- och lyftsensor. Dessa känner av om robotgräsklipparen lyfts upp eller välter och då stoppas knivarna omedelbart.

Installation

När du genomfört installation av guidekabel och programmet din robotgräsklippare kan du luta dig tillbaka. Tyvärr är just detta inte så enkelt för alla robotgräsklippare. Här rekommenderar vi att du kontrollerar omdömen. Det kan också vara en bra idé att söka information hos tillverkaren eller någon återförsäljare. Nedan kan du se en instruktionsvideo för installationen av en Husqvarna Automower.

Vanliga frågor om robotgräsklippare

Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna från konsumenter som är intresserade av att köpa en robotgräsklippare.

Vilken är den bästa robotgräsklipparen?

Det beror helt på gräsmattan du vill att robotgräsklipparen ska klippa. Olika alternativ lämpar sig olika väl för olika storlekar och typer av gräsmattor. Sen är ju även priset en faktor. Så att säga att en robotgräsklippare är bäst kan vara lite missledande.

Hur mycket kostar en bra robotgräsklippare?

En bra robotgräsklippare kostar tyvärr en hel del pengar. Bättre modeller börjar från cirka 10 000 kr. Senare modeller med GPS och hög kapacitet kan dock vara betydligt dyrare än så.

Vilka märken är bäst när det gäller robotgräsklippare?

Utbudet av robotgräsklippare fortsätter av växa. Inte alla märken är av hög kvalité. Bland bättre märken anser vi att du finner bland annat Gardena, Husqvarna och Worx. Köper du en modell från ett av dessa märken bedömmer vi att chanserna ökar att du blir nöjd.

Källor