Publicerad den

Bästa batteridrivna sticksågen för hemmafixaren

Bästa batteridrivna sticksågen

Som hemmafixare är sticksågen ett mycket praktiskt redskap som kan användas till flera uppgifter. Med rätt blad kan du exempelvis såga i trä, aluminium och stål. Den är också perfekt lämpad för kurviga och runda snitt samt för att kapa reglar.

Sticksågen är en av våra vanligaste sågar och det har genomförts mängder av olika tester genom åren. Vi har dock fokuserat på batteridrivna sticksågar som passar bäst för hemmafixaren och som nödvändigtvis inte är så dyra.

Bosch PST 18 LI – Testvinnare

Sticksåg - Bosch PST 18 LI

Vi har gått igenom både tester och omdömen och känner oss trygga i att utnämna Bosch PST 18 LI till den bästa batteridrivna sticksågen för hemmafixaren. Den har fått utmärkelsen “bäst i test” av flera aktörer och har tagit emot väldigt goda omdömen. Den ligger dessutom mycket bra till i pris. Så letar du efter en bra och billig batteridriven sticksåg kan Bosch PST 18 LI vara det bästa valet.

Finns att köpa online

Bosch PST 18 LI är en mycket populär sticksåg. Det finns därför flera större svenska e-handlare som har den i sina respektive sortiment. Nedan har vi listat några av de bättre butikerna som har Bosch PST 18 LI tillgänglig till ett bra pris.

Specifikationer för Bosch PST 18 LI

Sågfrekvens obelastad: 0 – 2 400 slag/min Fotplatta: Stål Maskinens vikt: 1,6 kg Sågdjup i trä: 80 mm Sågdjup i stål: 5 mm Volt: 18 V Funktioner: Mjukt grepp, PowerLight, spånfläkt, Electronic Cell Protection (ECP), verktygslöst bladbyte, inbyggd bladförvaring, pendelrörelse i 4 steg, genomskinlig spånledare, CutControl, Bosch SDS System, Bosch Low Vibration

Om Bosch PST 18 LI

Bosch PST 18 LI är en batteridriven sticksåg på 18 V med en sågfrekvens på upp till 2400 slag/min. Dess maximala sågdjup i trä är 80 mm och i stål klarar den 5 mm. Har du behov av att såga i många olika material är det enkelt att byta sticksågsbladen med hjälp av SDS-systemet. Den har också mängder av bra och praktiska funktioner som exempelvis spånfläkt, mjukt grepp och inbyggd bladförvaring. 

I tester och omdömen har Bosch PST 18 LI bland annat fått beröm för sin figursågning. Även dess snabba laddningstid är något som verkar uppskattas. Den är dock inte helt utan negativ kritik. Den har bland annat kritiserats för att det ibland kan vara svårt att se sågmarkeringen. Men för en så pass billig sticksåg är den förvånansvärt populär.

Denna sticksåg tillhör Bosch DIY-serie. DIY står för “Do it Yourself” och verktygen inom denna serie är primärt utvecklade för hemmafixare. Viktigt att påpeka är att om du redan har Bosch batterier kan det vara värt att kontrollera om de är kompatibla med DIY. Batterier till Bosch Professional funkar nämligen inte nödvändigtvis med DIY.

Bra figursågning, uttag för byggdammsugare, behändig storlek & vikt, snabb uppladdning, små vibrationer.

Bäst-i-test.se

Andra populära sticksågar

Bosch har ett stort utbud av bra sticksågar. Om detta inte är ditt favoritmärke finns det dock mängder av andra intressanta alternativ. Nedan har vi listat ett par andra favoriter när det gäller batteridrivna sticksågar.

Köpguide sticksåg

Priserna på sticksågar kan variera en hel del. Så om du är en hemmafixare som letar efter bra sticksåg kan det vara nödvändigt att kontrollera vissa faktorer. Sen skadar det ju självfallet inte att läsa igenom ett par omdömen eller oberoende tester av sticksågar.

Slagantal

Olika sticksågar har olika kapacitet när det gäller slagantal. Det kan därför vara viktigt att ha en ungefärlig uppfattning kring vad du önskar. Slagantal anges som antal slag per minut och ju högre värde desto dyrare sticksåg. Allt annat lika. Lite beroende på vad du planerar att använda sticksågen till rekommenderar vi åtminstone en kapacitet på över 2000 slag per minut.

Ergonomi

Planerar du att jobba kontinuerligt med din sticksåg kan det vara värt att kontrollera olika ergonomiska egenskaper. Vi tänker då primärt på grepp och vikt. Detta kan dock vara svårt att få en uppfattning kring innan du faktiskt använder sågen. Här rekommenderar vi att försöka hitta olika omdömen och recensioner som belyser ergonomiska egenskaper hos den sticksåg du är intresserad av.

Funktionalitet

Det finns mängder av olika potentiella funktioner på en sticksåg. Långt ifrån alla är nödvändiga för alla användare. Bättre sticksågar bör dock ha belysning, spånfläkt, förval av hastighet, vinkelinställning och verktygsfritt sågbladsbyte. Planerar du att såga mycket i trä kan det vara värt att kontrollera om sticksågen du är intresserad av har anslutning till grovdammsugare.

Batterier

Slutligen rekommenderar vi att du kontrollerar olika aspekter av sticksågens batterier. Dess styrka kommer antagligen avgöra hur nöjd du är med sticksågen. Sågar du mycket kan även aspekter som laddningstid vara viktiga att beakta. Glöm heller inte att kontrollera om du redan har kompatibla batterier. Kan du köpa din sticksåg utan batterier finns det nämligen pengar att spara.

Vanliga frågor om sticksågar

Sticksågen är ett relativt okomplicerat verktyg men har du aldrig använt en kan det säkert fortfarande finnas ett par obesvarade frågor. Nedan har vi gjort ett försök att svara på några av de vanligaste frågorna om sticksågar.

Vilken är den bästa sticksågen?

Även om sticksågen är relativt okomplicerad har den många potentiella användningsområden. Med olika sågblad kan du använda den till att såga i allt från trä och aluminium till plexiglas och gjutjärn. Olika sticksågar lämpar sig också olika väl för olika uppgifter. Vissa är bättre för figursågning medans andra lämpar sig bättre för att kapa reglar. Så den bästa sticksågen är helt enkelt den som är bäst lämpad för just dina behov.

Hur mycket kostar en bra batteridriven sticksåg?

Om du kan köpa din sticksåg utan batteri får du räkna med minst 1 000 kronor om du vill ha en bra sticksåg. Sen finns det “värstingmodeller” som kan kosta betydligt mycket mer.

Vilka märken är bäst när det gäller sticksågar?

Utöver Bosch DIY finns det ett flertal andra bra märken när det gäller sticksågar för hemmafixare. Vi tänker primärt på Black & Decker, DeWalt och Makita, Men även Ryobi har ett par intressanta alternativ.

Källor